Gondolkoztál már azon, hogy miért nem lehet Magyarországon az iTunes-ból zenét vagy videót venni? És hogy miért sír rengeteg kiadó a csökkenő bevételek miatt? A válasz az EU-n belüli országok közötti eltérő jogkezelés.
Az EU-ban a jogok országonként külön-külön jogkezelő alá esnek. Nálunk pl. ilyen az Artisjus, mely a szerzői jogdíjakat kezeli. A jogkezelő szervezeteknek különféle kizárólagos kezelésre jogosító szerződéseik vannak a művészekkel. Ez az, ami megakadályozza az Apple-t a magyar iTunes elindításában – ha az egész EU-ban egységes szabályozás lenne.
A kapcsolódó hír, hogy az EU versenyügyi biztosa Neelie Kroes újra felszólította a zeneipart, hogy “gyorsan lépjenek a licenc kezelés online környezetre adaptálásán”. Ezt a figyelmeztetést illene komolyan venni – az EU a Microsoft és legutóbb az Intel esetében is megmutatta, hogy nem viccel. 2008 júliusi első figyelmeztetésük után 24 európai kollektor szervezetet talált vétkesnek az EU antitröszt szabályainak megsértésében. Ha továbbra sem történik lépés az ügyben, akkor az EU bizottság jogában áll büntető tételek kivetése: és ez nem lesz kevés, azt lefogadom.
Egyszerűen hihetetlen ami az EU-ban jogkezelés címén működik. Magyarország pedig nem kivétel. A zeneipar annyira buta, hogy nem látja az egységes jogkezelésből eredő hasznot, amely valószínűleg nem kis tételben kompenzálná a csökkenő fizikai eladásokat.

Újbóli EU figyelmeztetés a zeneiparnak és jogkezelőknek
Cimke:                                                     

Egy gondolat a “Újbóli EU figyelmeztetés a zeneiparnak és jogkezelőknek” -hoz

  • 2009-05-27 at 08:46
    Permalink

    Megmondom őszintén, hogy az artisjus megérdemelné, hogy valaki keményen a körmére nézzen. Olyanok, mint Pató Pál úr, csak sokkal több pénzzel, és sokkal pofátlanabbak is.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük