Az Analogue Tube AT-101 a világon talán a legnagyobb hírnévnek örvendő Fairchild 670 sztereó limiter lehető legpontosabb modern másolata. Tradicionális point-to-point huzalozással készül, az audio jelút és táp mentes mindenféle nyomtatott áramkörtől. Akárcsak az eredeti Fairchild 670, az AT-101 is kézzel készül high-end modern komponensekből. Az út az ötlettől a tervezőasztalon keresztül a kész darabig több mint 5 éven át tartott, és Simon Saywood-nak (aki a projekt mögött áll) sikerült rávennie az alkatrészgyártókat az eredeti GE Five Star 6836 cső pontos megfelelőjének a gyártására, melyekből 8 db. egymáshoz válogatott található az eredetiben.

A csöves rész pontosan megegyezik az eredetivel, egy új generációs 6386 trióda helyettesíti a régi csöveket. Amiben eltér az elődtől, az az előlapon található Stereo Link kapcsoló, mely a Lateral/Vertical kapcsolót váltotta fel (mely a mid/side módot kapcsolta a Fairchild 670-ben), és a módosított szabályozott táp, mely bekapcsoláskor fokozatosan növeli a fűtőfeszültséget, ezzel meghosszabbítva a csövek élettartamát. A hőmérséklet monitorozásához egy egyszerű színes lámpa is helyet kapott az előlapon.

A külső megjelenés is megegyezik az eredetivel, eltekintve a modern potiktól és kapcsolóktól, még a csavarhúzóval állítható “Zero” és “Bal” kalibrációs kontroll is élethű utánzat. Az alsó szerviz panelen találhatók a hőmérsékletet mutató piros és zöld lámpák. A ki/bemenet XLR csatlakozókon keresztül lehetséges. A táp szabványos IEC csatlakozóval rendelkezik.

Az AT-101 ára 16.000 EUR, ami… nagyon sok. Ettől függetlenül, high-end stúdiók számára biztos érdekes lehet, hiszen az eredeti Fairchild 670 darabok (amelyek még működőképesek egyáltalán) ennél is drágábbak és az AT-101 használatával garantált, hogy nem a méregdrága szervizeléssel, hanem a produkciós munkával telik az idő. Az első legyártott széria 2009 január közepe táján lesz elérhető, további infók az Analogue Tube weboldalon.

Analogue Tube AT-101 sztereó limiter: Fairchild 670 a XXI. századnak
Cimke:                 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük