A levegőben terjedő hang tulajdonságai nagyban függenek a hőmérséklettől és páratartalomtól. Példának okáért 15kHz-en 12dB veszteség tapasztalható 30 méteres távolságból 30%-os relatív páratartalom mellett. Ez leginkább koncerteken jelent problémát, ahol a termet megtöltő táncoló tömeg izzadsága az idő múlásával komolyan befolyásolja a hangot. Ennek a korrekciója eddig fül alapján történhetett, amit nem könnyű precízen megoldani. A próbán tökéletesre beállított hang egy dzsungellé válhat, amiben nem lehet eligazodni.
VMB Audio ARKEOPS v3 és ARK-48A VMB Audio ARKEOPS kontroller szoftverének 3-as verziója ezt a problémát hivatott kiküszöbölni. Segítségével lehetőség van minden egyes kimeneten a távolságot megadni a frekvencia korrekcióhoz a relatív páratartalom és hőmérséklet adatai alapján. A folyamatosan változó körülmények kompenzációja a kontrolleren való újbóli megadással azonnal megtörténik. Persze szükség van egy mérőre is (nem része az ARKEOPS-nak), de a linearizálás érdekében ez nem nagy befektetés és megmenthet egy koncertet.
Az ARKEOPS kontroller család 4 db. 1U magas rack-es egységből és a hozzájuk tartozó kontroller szoftverből áll, az egyes modellek csak a ki/bemenetek számában különböznek. Az ARK-24 és ARK-26 2 bemenettel és 4/6 kimenettel, az ARK-44 és ARK-48 4 bemenettel és 4/8 kimenettel rendelkezik. A bennük található EQ algoritmusok: standard linearizáláshoz használt grafikus típusok, rezonáns LP, notch és rezonáns shelving, plusz két all-pass filter a fázis beállításokhoz. Crossover szűrők: Bessel, L-R, Butterworth, 6 – 48dB/oktáv karakterisztikákkal, melyek 6dB-es lépésekben állíthatóak. A bemenetek akár 29 szűrőt is használhatnak szimultán, mind grafikus, mind parametrikus egyedeket. A kimeneteken 9 parametrikus szűrő futtatható. A legnagyobb ARK-48 modellben összesen 252 szűrő áll rendelkezésre!
Természetesen a hangfalak védelmének érdekében nem maradt le a peak limiter és az RMS kompresszor/limiter sem. Mindkettő teljesen paraméterezhető, az Attack/Release értékek dB/s értékekben megadhatók, vagy automatikus mód használható. Minden egyes kimeneten található zajzár is. További funkciók a polaritás váltás és delay a ki/bemeneteken, egy teljes körű routing mátrix, és egy jel generátor szinusz, rózsaszín és fehér zaj opciókkal.
VMB Audio ARKEOPS screenshot
A hozzáférési jogosultságok 5 szinten oszthatóak ki: csak a kimenetek némítása, preset-ek betöltése, csak a bemeneti beállítások módosítása, csak a kimenetei beállítások módosítáas, teljes körű hozzáférés.
A plug-and-play USB port-on keresztül lehetséges a szerkesztés és monitorozás, valamint a firmware frissítése. A monitorozáshoz további limiter áll rendelkezésre a ki/bemeneteken. Több egység összefűzéséhez Ethernet hálózaton keresztül EtherCon csatlakozás áll rendelkezésre. Az ARKEOPS képes amplitúdó és fázis válasz görbék importálására minden egyes sáv számára különféle analyzer-ekből. Az USB csatlakozás nem igényel driver-eket. A latency 0.5 msec analóg bemenet – analóg kimenet között. 24 bit/192kHz AD/DA konverterek találhatók benne, 120dB dinamika tartománnyal. Lehetőség van instant A/B összehasonlításokra és a szerkesztés soha nem akasztja meg a hangot, még delay-ek editálásakor sem.
További infók a VMB Audio weboldalán, a korábbi felhasználók számára az új firmware ingyenes.

VMB Audio ARKEOPS v3: digitális PA kontroll frekvencia korrekcióval
Cimke:                                 

Egy gondolat a “VMB Audio ARKEOPS v3: digitális PA kontroll frekvencia korrekcióval” -hoz

  • 2009-08-31 at 19:00
    Permalink

    Sziasztok. Annyit fűznék hozzá, hogy a levegő hőmérsékletének és páratartalomfüggésének kompenzációja nem új dolog. A Meyer Sound 2003 ban jelentette meg az LD-3 processzorát. Ez egy digitálisna vezérelt analóg jelúttal rendelkező eszköz ami képes volt a két tényezőt figyelembevenni.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.