Az AEA (Audio Engineering Associates) egy új kétcsatornás mikrofon előfokot jelentett be RPQ néven, mely speciálisan ribbon mikrofonokhoz tervezett. Minden csatornán 2 gain kontroll található: egy fokozatos gain tartomány kapcsoló és egy trim poti, mely finombeállításokat tesz lehetővé a választott tartományon belül. Található rajta mélyvágó szűrő és magas kiemelő a hangszínek állításához, mely a proximitásból adódó mélytartomány emelést hivatott kiküszöbölni – mindkét szűrő kikapcsolható.
AEA RPQ preamp ribbon mikrofonokhoz
AEA A440 ribbon mikrofonA mikrofonoknak +48V fantomtápot képes adni, ami érdekes funkció, tekintve, hogy a ribbon mikrofonokat tönkreteheti a fantomtáp. Mégis jól jön a fantomtáp az aktív ribbon mikrofonok esetében, melyek viszont igénylik a fantomtápot a működéshez. Az aktív és passzív mikrofonok együttes használatához mindegyik csatornán 2 bemenet található – az egyiken bekapcsolható a fantomtáp, míg a másik teljesen izolált a fantomtáptól.
Az AEA közleménye szerint a ribbon-okon kívül kondenzátor mikrofonokkal is ugyanolyan jól használható. 80dB gain áll rendelkezésre, a frekvenciaválasz kevesebb mint 1Hz-től 200kHz-ig terjed (+/-3dB)!!! Ezek nagyon jó értékek.
Kapcsolódó hír, hogy kapható az AEA A440 aktív ribbon mikrofon is, mely a vintage RCA mikrofonokkal megegyező átvitelt használ, NOS komponensekkel. 6dB (A-súlyozású) saját zaj és 132.5dB max. SPL értékek jellemzik.
Az RPQ árát egyelőre nem jelentették be, sem a piacra kerülés időpontját. További infók az AEA weboldalán.

AEA RPQ előfok ribbon mikrofonokhoz és A440 ribbon mikrofon
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük