Szép történelme van az Alesis dobos eszközeinek, főképp a DM4 és DM5 modellek taroltak, melyek máig megállják a helyüket és rengeteg stúdióban megtalálhatóak. Az idő vasfoga (na meg a technikai fejlődés) kevés kult státuszt elért hangszeren kívül mindent kikezd, ezért hosszabb pangás után az Alesis újra felfrissítette a dobos termékvonalat, ezúttal a megváltozott körülményekhez igazodva a számítógépes integráció, az egyszerű használat és az elérhető ár a kulcs. Most a Control Pad került a kezeim alá, ami egy USB/MIDI dobpad és kontroller.
Bizonyára sokaknak emlékezetes a nyolcvanas évek bandáinak dobfelszerelése. A megszokott akusztikus rengetegből sok esetben maradt egy ütőfelület és mögötte egy sampler vagy dobgép által generált hangok. Még egy csillogó zakó, lófarkas melírozott haj – ennyi elég is volt egy doboshoz. Most, 2007-ben lehet hogy már más a divat, de a Control Pad-nak hála a dobos őrizheti a régi feeling-et. Egyben azt is jelenti ez, hogy nem volt minden olyan elcseszett a nyolcvanas években, lám-lám, a technika túlélte az idő próbáját. A Control Pad egyértelműen ott van mind a színpadi és stúdiós alkalmazásban, hogy mennyire? – kiderül mire végigolvasod a tesztet.
Alesis Control Pad
A Control Pad egy vezérlőfelület – saját hangokat nem tartalmaz, ezért mindenképpen szükség lesz valamire ami megszólal, legyen az akár dobgép, sampler, egy szintetizátor vagy akármilyen MIDI eszköz. Nagyobb testvérébe, a Performance Pad-be már kerültek saját hangok is, amennyiben nem rendelkezel a szükséges hangszerrel akkor arrafelé érdemes tekintgetni. Mivel a Performance Pad tulajdonképpen nem más mint egy Control Pad + beépített hangok, ezért minden ami ebben a tesztben olvasható 1:1-ben vonatkozik a Performance Pad hardveres részére is, avval az apró eltéréssel, hogy ott továbbfejlesztett érzékelő rendszer található az egyes pad-ek alatt ami a Control Pad esetében nincs. Mérete akkora, hogy kényelmesen elhelyezhető színpadi használat esetén egy kisméretű állványon is és az alján található ehhez kialakított mélyedés.
Ez nem ujjal való dobolásra tervezett eszköz – azonnal kiderült, amint kicsomagoltam a demós példányt. Egyrészt a rajta hagyott dobütő fej nyomok sejtették ezt, másrészt ahogy megmarkoltam, a dobpad-ek ellenállása is efelé mutatott. Méretre pont akkora ami színpadon még kényelmes játékot tesz lehetővé és akár ölben is tartható, bár ilyenkor nehezebb vele bánni. A 8 pad ívelt elválasztása azonnal feltűnő – sajnos azt nem tudtam kideríteni, hogy ennek van-e ergonómiailag megalapozott háttere vagy a design miatt sikerült ilyenre. Melléütni csak elvétve sikerült, szóval működik… A pad-ek gumírozása is jó – nem csúszik rajta az ütőfej és kellemes rajtuk a játék. Az én ízlésemnek kissé kemények a pad-ek, azaz miután már lassan egy órája játszottam rajta kezdtem érezni a csuklómban a visszahatást, de egy főállású dobosnak ez meg sem kottyanhat. A velocity érzékenységre magas pontszámot adok – mégpedig azért mert kiszámíthatóan teszi, lehet rajta pontosan játszani. A 2 extra trigger bemenet a hátlapon lehetőséget ad egyéb pad-ek bekötésére is amennyiben van ilyenünk, ez szintén jó ötlet – nemcsak a pad-ek számát emelték így 10-re, hanem egyes kedvenc eszközeinket együtt használhatjuk a Control Pad-el. A 2 lábkapcsoló bemeneten nyitott/zárt lábcin és lábdob is megoldható – mivel itt úgyis a lábmunkához vagyunk szokva, magától értetődően jó ez a megoldás. Van még egy fel/le váltó lábkapcsoló bemenet amely segítségével programokat/paramétereket válthatunk, játék közben bizony jól jön.
Alesis Control Pad
USB 1.1 és MIDI kimenet/bemenet áll rendelkezésre a számítógép vagy más hangszer felé. Számítógépes használat esetén a tápot az USB kábelen keresztül kapja, és természetesen rendelkezésre áll egy adapter is az önálló használathoz. Ami külön jó, hogy nem kell driver a számítógépes használathoz, sem PC-n, sem Mac-en. 20 programhely áll rendelkezésre a memóriában az egyes setup-ok tárolásához, ezek standard MIDI program change üzenettel válthatók külső eszközről vagy számítógépen szekvenszerből is.
A pad-ek konfigurációja roppant könnyű: adott pad megütésével kiválasztható a szerkeszteni kívánt, a Function gombbal kiválasztott paramétert a két nagyméretű fel/le gombbal lehet változtatni, és kész… A beállítható érzékenység, velocity görbe és threshold paraméterek skálázása és variációjuk tökéletesen elég volt – a finom játéktól a vadulásig. Igazság szerint mindhárom paraméter helyes beállításával akár a kézi, tenyérrel vagy ujjal történő játék is lehetséges, viszont fárasztó és nagyobb erőt követel mint a direkt erre fejlesztett eszközökön. A csuklót és izületeket sem kíméli a kézi játék, ezért nem javasolt, csak végső esetben. A kit-ben minden egyes pad egyedi MIDI csatornát és note-ot kaphat és beállítható a kit betöltéséhez kívánt program change üzenet. Ennyi az összes konfigurációs lehetőség és elég is.
Használat közben? Kell egy félórás megszokás mire a pad-eket megismeri az ember csuklója és alkarja de utána pontos és precízen játszható. Hamis triggert csak olyankor sikerült kicsikarnom belőle amikor az egyes pad-eket elválasztó ívre ütöttem (és nagy erővel), és ilyenkor várható ez a viselkedés. A pad konfiguráció meglepően jól működött a lágyabb játék esetén, sőt azt kell mondanom, hogy ilyenkor még expresszívebb volt a kontroller, de az is lehet, hogy ez a felhasznált sampler bank konfigurációjának volt köszönhető. A vadulást nem máson teszteltem mint egy Bodycount lemezre való rájátszással és ott is elégedett voltam. Talán egyetlen apró észrevétel: a keret fényezése nem tűnik valami strapabírónak az ütőfelület mellett, illetve szerencsére nekem sikerült elkerülnöm, de hosszabb használat esetén biztos előfordul hogy az előlep felső részén található konfigurációs panelt találjuk el. Ujjal megpróbálva a műanyag keménységét elégségesnek tűnik, de én nem vagyok az a bivalyerősen doboló típus, szóval csak óvatosan. Minden más tekintetben az elvárt módon viselkedett, a lábkapcsolókkal nem volt gond, USB-n és MIDI-n keresztül is kifogástalanul működött.
Pro:

  • jó pad-ek, pontos érzékelés
  • az extra lábkapcsoló bemenetek segítségével nem kell másképpen játszanod, a kéz/lábmunka az akusztikus dobhoz hasonló
  • nem igényel driver-t számítógépes működés esetén

Kontra:

  • az ütőfelület kissé kemény

Összegzés: olcsó és nagyon használható USB 1.1/MIDI dobkontroller
Ára: bruttó 62.000 HUF
Gyártó: Alesis
Forgalmazó: Páko Disco Center
[print_link]

Alesis Control Pad
Cimke:                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük