Az Amazon és az IMDb közös együttműködéséből született meg a SoundUnwound zenei wiki oldal. Hasonló, mint a Wikipedia, de itt üzleti háttér áll a szerkesztők és felhasználók által közösen szerkesztett tartalom mögött. Az oldalon egyébként YouTube, Amazon és Musicbrainz tartalmak is megtalálhatók. A tartalom a szokásos: diszkográfiák, biográfiák, fotók, videók, eseménynaptár, vásárlási ötletek és persze linkek az Amazon MP3 boltjába.
Nem rossz ötlet, de a Wikipedia igen komoly előnyt élvez. Nem világos, hogy egyáltalán a SoundUnwound meg tudja-e szorongatni a Wikipedia-t, mivel ott már hatalmas méretű, pontos és releváns információ található. De vannak más, fontos eltérések is a két koncepció között. Először is, az Amazon szerkesztői csapat bevallottan monitorozza a beküldött tartalmat, mely partnerektől és felhasználóktól egyaránt érkezhet. A SoundUnwound-on található információk nem tükrözhetők más weboldalakra. A SoundUnwound egyelőre béta állapotban található, de idővel rengeteg fejlesztést és bővítést terveznek rajta.
És akkor nézzük az első benyomásokat… Bejelentkezni Amazon.com felhasználói azonosítóval és jelszóval lehet. Akinek nincs, annak létre kell hoznia egyet, és ha már van, akkor alkalomadtán biztosan könnyebben megy a vásárlás, amitől esetleg idegenkedett eddig a felhasználó. Egyelőre nagyon szűkös információ található a SoundUnwound oldalakon, idővel ez biztos bővülni fog… a cikkek minősége is sok kívánnivalót hagy maga után egyelőre.
Felhasználói élmény terén jól teljesít az oldal. A szöveges bejegyzések mellett YouTube videók, külső oldalakra mutató linkek és könnyen böngészhető részletes diszkográfiák találhatók az oldalon (már ahol vannak). Az előadók történelmét kb. a Wikipedia-val egy színvonalon hozza. Az album oldal a dalok listáját tartalmazza, továbbá bele lehet hallgatni egy klipbe, vagy megvásárolható a dal az Amazon.com-on. Teljes album vásárlását lehetővé tevő gombbal még nem lehet találkozni, ahhoz fel kell keresni az adott album Amazon.com oldalát. Szívás. A stílusok oldalain az Amazon.com vásárlási adatai alapján töltik fel előadókkal. Az eseménynaptár jópofa, de külön oldalon nyílik meg.
És akkor az üzleti modellről… és a motivációról… A SoundUnwound hirdetéseket is mutat, ez radikálisan eltér a Wikipedia hirdetésektől mentes, önkéntes modelljétől. Mivel az Amazon profitorientált cég, azért biztos, hogy a SoundUnwound lemondhat az idealista felhasználók nagy részéről. És mennyi hasznot hozhat az oldal? Nem keveset… Eddig is voltak hasonló oldalak, melyek partneri együttműködés keretében próbáltak hasznot kovácsolni az információból. Az Amazon esetében más a helyzet: nekik nincs szükségük partnerre, akikkel meg kéne osztaniuk a bevételeket. Az sem mellékes, hogy a SoundUnwound még egy lökést adhat az Amazon eladásainak azáltal, hogy a felhasználók böngészési és vásárlásai szokásait alakítja, valamint az Amazon MP3 boltot promotálja. Ne felejtsük el, hogy az iTunes még mindig nagy előnnyel vezet ezen a téren, és ezen valóban segíthet a SoundUnwound.
SoundUnwound link

Amazon + IMDb: SoundUnwound zenei wiki
Cimke:                                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.