Túl vagyok már pár gear lust rohamon, nehéz engem belázasítani egy-egy újabb tucat channel strip vagy effektprocesszor darabbal. De amit az új API The Channel Strip (igen, ez a neve, nem variálták túl) nyújt, annak mindig lesz helye a szívemben és a stúdióban is.

Mikrofon előfok, EQ, kompresszor és line driver a 4 modul, amiből felépül a processz lánc, és persze az egyes modulok korábbi jól bevált modellek másolatai vagy átdolgozott utódai. A mikrofon előfok az 512C Lunchbox 1:1 másolata, a kompresszor az 527 Lunchbox-on alapul, az EQ pedig az 550A-ból származik. A line driver hangerő kontrollt nyújt plusz VU szintkijelzést, ahol választható a monitorozott jelszint a mikrofon előfok utáni vagy a processz lánc végén tapasztalható között. A hátlapon rengeteg csatakozó található, és ez nagyon jó hír: 2 szimmetrikus send/return insert pont található a láncban és van stereo link és sidechain bemenet a kompresszorhoz.

Ára kemény 2900 USD, de hát ez API, itt vastagon fog a ceruza. A lényeg a hang, és aki eddig kipróbálta vagy már használja, csak szuperlatívuszokban nyilatkozott róla. Nem egy transzparens eszköz, ez színezni való, rengeteg karakterrel. További infók az API weboldalán.

API – The Channel Strip
Cimke:                     

7 thoughts on “API – The Channel Strip

 • 2011-02-25 at 08:43
  Permalink

  Nnade most, hogy a lunchbox dicsosege kezd megfakulni (bizonyos szemekben ugye), fogjak is veni mint a cukrot (vegre egy rendes rack-size API). Egyszer azert meghallgatnek egy ilyet is.

  Válasz
  • 2011-02-25 at 09:24
   Permalink

   Hogy érted hogy “a lunchbox dicsosege kezd megfakulni”? Pont az ellenkezőjét látom. Több lunchbox modul jelenik meg, mint valaha, még DIY vonalon is, keret is van egyre több vendor-tól, amibe azokat be lehet tenni.

   Válasz
 • 2011-02-25 at 16:20
  Permalink

  A Hit Space-ben eddig is ki lehetett próbálni az API termékeket. A channel ugyan nincs meg, viszont az elemei, amikből felépül igen, mégpedig 500-as formátumban.
  Weldroid érdekesen fogalmazott: egyrészt a lunchbox egy termék, az 500-as a formátum (valszeg utóbbira gondolt), másrészt “bizonyos szemekben”, ami ilyen értelemben lehet akár 2 ember véleménye is (a helyes megfogalmazás pedig “egyesek szemében”). A helyzetről jobb képet fest az, hogy az 500-as hihetetlenül népszerű, és felfelé ívelő pályán van. Ez viszont már nem vélemény, hanem tény.
  Channel strippekben a jelenlegi csúcstartó biztosan toronymagasan a Summit Audio Everest. Extra Drive modul (végerősítő!), párhuzamos diszkrét és csöves lánc minden elemnél, a kapcsolási konfig relével változtatható gombnyomásra, és nem szól túl rosszul se 😉

  Válasz
  • 2011-02-26 at 10:32
   Permalink

   A Summit Everest NEM NYÚJT párhuzamos diszkrét/csöves jelutat. A mikrofon bemeneten van csöves bemeneti fokozat a hangszernek / és tranzisztoros fokozat a mikrofonnak, fixen. A Drive modulon lehet választani, hogy csöves / tranzisztoros módban üzemeljen.
   A channel strip-ekben az a jó, hogy mindegyik más karakter, akárcsak a mikrofonok. Jó esetben mikrofonból és channel strip-ből is több áll rendelkezésre a mix & match használathoz.
   Bármennyire is legyen jó az Everest, azt, hogy “csúcstartó”, biztos nem mondanám rá. Miben is?

   Válasz
 • 2011-02-26 at 16:01
  Permalink

  Über népszerű, rengeteg modul -> kommersz, középszer, marketing kamu, kb. ezt vezették le egymás vállát veregető okos emberek többször egymás után is (gearslutz ha jól emlékszem, márpedig ott nem szoktak hülyeségeket írni 🙂

  Válasz
  • 2011-02-28 at 16:31
   Permalink

   Én nem nagyon adok a Gearslutz-on írogató emberek szavára. Elitista faszkalapok, kamugépek, vaskalapos szajkók a legtöbben. Ez most nem szép tőlem, de vállalom.
   Másrészt, semmi baj a középszerrel, ameddig az ember használni tudja a vasat. Nem hiszem, hogy csak a high-end kaphat szerepet. A korlátokon belül nagyon is jól használható egy-egy eszköz. Persze törekedni kell a minél jobb minőségű vasak használatára, de én pl. gyakorlatilag bármit használok, ami adott célnak megfelel.
   Az 500-as formátum népszerűvé válásával pedig várható, hogy lesznek középszerű vagy akár belépőszintű modulok is. A lényeg maga a formátum persze, és az a mix & match variációs lehetőség, amit nyújt.

   Válasz
 • 2011-03-05 at 16:54
  Permalink

  Elitista faszkalapok, ROTFL, végsősoron én is valami ilyesmit akartam kifejezni, de túlságosan angolosan visszafogottra sikeredett a cinizmusom. Viszont, legalább utánanéztem hogy mi is ez a patented THRUST üzemmód (lásd még API 2500), a sidechain körben 10 dB/dekád meredekségű highpass filter (pink noise karakterisztikája inverzben). Okos.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.