A Crane Song alapító Dave Hill új vállalkozásának első hardveres eredménye az Europa preamp, egy 1U rack mono mikrofon előfok, mely a szokásos funkciók mellett tartalmaz komoly meglepetéseket is.

Dave Hill Designs Europa preamp

Fantomtáp, polaritás váltás, hangszerbemenet? Szokásos funkciók egy előfokon. 3 választható impedancia (300 Ohm, 2.2 kOhm és egy “high”)? Nem szokásos, de bőven található a piacon olyan előfok ami ilyet tud. Innen pedig jöjjenek a szokatlan funkciók…
Először is, a páros és páratlan felharmonikusok két, 8 állású kapcsolóval szabályozhatók. A processz jelszint függő, különböző mértékű szaturációt/torzítást adva a hanghoz, a páratlanok esetében némi finom kompresszióval együtt. Ennek egy kevésbé részletes, de nagyon eredményes megvalósítása található az SSL VHD preamp-ok esetében (ott egy potméterrel szabályozható a balansz a páratlan és páros felharmonikusok között).
Másodszor, az Europa nem csak egy preamp, de egyben tranziens processzor is. A Speed paraméteren keresztül szabályozható tranziens válasz. Ez egy 9 állású kapcsoló, mely a tranziensek követésének sebességét állítja. A leggyorsabb beállítás élethűen megőrzi a tranzienseket és a gyors változásokat. Lassabb beállítások esetén a preamp kapaszkodik a hang után, és a gyors változások egyre inkább elkenődnek. Ennek a legnagyobb haszna dobok esetében tapasztalható, és rengeteg ízt ki lehet vele hozni egy-egy hangszerből vagy dobszerkóból. Dave Hill külön kiemeli, hogy remekül használható már felvett hangok utólagos színezésére és korrekciójára is.
A preamp 66dB gain-t nyújt 1dB-es lépésekben, az aktuális értéket egy LCD mutatja. Kikapcsolható 8 állású low cut filter is található benne (34Hz, 53Hz, 66Hz, 83Hz, 100Hz, 120Hz, 133Hz, 150Hz). Frankó a Massenburg vasak esetében is használt szintkijelző (0VU = +4dBu). A headroom +24dB @ 0dB.
További infók és hangminták a Dave Hill Designs weboldalán.

Dave Hill Designs Europa preamp és tranziens processzor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.