Na ez nem az a mindennapos megszokott kontroller. Az Axis-64 a C-Thru Music-tól a kontroller feladatok ellátása mellett elősegítheti a zenei oktatást is, és az újfajta felület a zeneelméletet összeköti a játékmóddal. Kezdők és profik egyaránt érdekesnek találhatják, lássuk miért…
C-Thru Music Axis-64 MIDI kontroller
A “billentyűzet” kialakítása/elrendezése a központi eleme az Axis-64 kontrollernek. A hagyományos fekete-fehér billentyűk helyett itt sorokba és oszlopokba szervezett elrendezés található, ahol ez egyes hangoknak megfelelő “billentyűk” oly módon lettek kiosztva, hogy könnyen lefoghatók legyenek és vizuálisan is összekapcsolható legyen egy akkord az általa tartalmazott egyedi hangokkal. A C-Thru terminológiájában ez a “Harmonic Table” névvel illetett elrendezés 64 egyedi hangmagasságot tartalmaz, ahol minden egyes hangmagasság 3 billentyűvel képviseli magát. Az egyes akkordok mindig ugyanabban az elrendezésben jelennek meg és lefogásukhoz is ugyanaz a kéztartás szükséges. Az elrendezés a skálák esetében is hasonlóan nagy segítséget nyújt – az egyes skálák hangjai és azok sorrendje is hasonló logikai elrendezések és irányok mentén játszhatók. A billentyűzet természetesen képes single, split és layer módokban működni.
Vizuális példa egy adott esetben:
Axis-64 akkord lefogások
Példák akkord lefogásokra:
Axis-64 akkord lefogások
A teljes felület elrendezése:
Axis-64 felület
Ha egyszer begyakoroltál egy kéztartást, akkor azt minden hangnemben le tudod fogni, módosítás nélkül. Természetesen, mivel ez egyes nagmagasságok többször is szerepelnek a felületen, ezért nem kötelező egy adott kéztartást használnod, ha kényelmetlen, vagy játék közben nem praktikus, akkor a neked tetsző bármely lefogást használhatod.
Az Axis-64 7 oktávot ölel fel, az alábbi elrendezésben (a fenti képből is kiderül, de itt jobban látható):
Axis-64 oktáv táblázat
Eddig tart az újítás, innen viszont már a hagyományos megoldások is szerepet kapnak. Található rajta pitch bend és modulációs kerék, 2 db. körbeforgó kiosztható MIDI CC poti, a hátsó panelen 2 pedál vagy lábkapcsoló bemenet, 1 MIDI kimenet, USB csatlakozás a számítógép felé a konfigurációhoz és a firmware frissítésekhez. 2×24 karakteres háttérvilágítású LCD felel a kijelzésért és 8 preset hely áll rendelkezésre a konfigurációk tárolásához. A billentyűk feletti 8 presetváltó nyomógomb hívja elő ezeket a konfigurációkat. 4 kurzorbillentyű segít a navigációban, 3 poti az oldalak közötti lapozásban, és még egy programozható pánik gomb is helyet kapott rajta. A MIDI kontroller kalibráció megengedi a lefedett tartomány kívánság szerinti beosztását, mind értékhatárokban, mind pedig a középpontot tekintve.
A tápot DC adapteren keresztül kapja, a vele járó adapter USA/UK/EU kompatibilis modell. Súlya 6.25 kg, és jelenleg csak rendelésre készül 850 GBP áron, plusz adók és szállítási költség.
További infók, képek és videók a C-Thru Music weboldalán találhatóak.

C-Thru Music Axis-64 MIDI kontroller
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.