A FabFilter megjelentette a Volcano 2 filter plugin frissített kiadását. A Volcano az egyik személyes kedvenc, nagyon jó analóg filter emulációval, a digitális technika minden előnyével. A frissítés egy rakás új funkciót hozott, átdolgozott WYSIWYG kezelőfelületet, új modulációs lehetőségeket, javított és új opciókat.

Először is, az átdolgozott kezelőfelület itt nem csak üres marketing frázis: tényleg használhatóbb, érthetőbb lett a plugin funkcionalitás. Amit csinálsz, annak azonnal látszik a hatása, az opciók és paraméterek (és csak a relevánsak) azonnal megjelennek a helyzetfüggő kijelzőn. Ez jó – a modulációk esetében pl. minden összefüggő jelút megjelenítésre kerül, hogy tudd mibe nyúlsz bele. A megjelenítés pedig követi a struktúra komplexitását – az egyszerűbb konfigurációnál nincsenek felesleges elemek a képernyőn, a bonyolultak esetében pedig az egyes kulcsfontosságú elemek extra figyelmet kaptak, hogy a fontosságukat hangsúlyozzák.

A 4 multimode filter bármilyen konfigurációban használható, per-channel vagy mid/side opció is rendelkezésre áll. A szűrők LP, HP, BP módban 12, 24, 48 oktáv/db karakterisztikával használhatóak és 11 karakterisztikával, melyek a túlvezérlést/torzítást és a színezést szabályozzák. A filter-ek interaktív megjelenítése szintén jól jön – az aktuális logaritmikus karakterisztika pontos mását látod a képernyőn, és az egyes paraméterek közötti összegfüggés azonnal látható.

A moduláció a jól bevált megoldást követi – itt szerencsére nem tervezték/dizájnolták túl a plugin-t. Vannak modulációs források, melyek modulációs célokat vezérelnek állítható mértékben, és minden egyes moduláció egy külön modulációs slot-ot foglal el. Semmiben sem különbözik a klasszikus, Oberheim által megálmodott/megtervezett/kialakított modulációs architektúrától és ez jó – semmi bonyolítás, csak a lényeg. Ami viszont belefér és jó, a drag-and-drop modulációs műveletek: ez gyorsítja a munkamenetet. Ahogy megfogtál egy modulációs forrást a képernyőn és elkezdted húzni, csakis ott tudod elengedni ahol ez megengedett, a rendelkezésre álló célok kiemelkednek a tompított háttérből. Ezt így kell…

Új a XLFO, egy LFO turbó változata: 16 lépéses step szekvenszernek is használható, egyedi glide értékekkel minden lépéshez. A kijelző az aktuális hullámformát mutatja adott lépésnél, a lépések szabadon hozzáadhatóak vagy törölhetőek igény szerint. Emellett rendelkezésre áll burkológörbe generátor, Envelope Follower (sidechain-el !!!) és MIDI információ általi moduláció is (a modulációs slot-okon keresztül módosított funkcionalitással, különbözik az alap MIDI learn funkciótól – itt további műveleteket végezhetsz a MIDI jelen mielőtt a modulációs célt eléri).

A kimeneti modulban lehetőség van a csutkáig tekert rezonáns filter-ek némítására ha nincs bejövő jel (okos, minek sikítson a szerencsétlen, ha nincs input?), az Audition a bejövő jel, a módosított jel vagy a sidechain monitorozására használható, az Input/Output modulok a bemeneti/kimeneti gain fokozatokat állítják, végül a Mix kontrollon keresztül lehetőség van az eredeti módosítatlan jelhez hozzákeverni a processzáltat a kívánt mértékben, azaz nem tisztán insert effektként, hanem send-ként is működhet (logikájában persze, nem a routing-ban).

Van még Undo/Redo korlátlan mennyiségben, history-val, és A/B kapcsoló a különféle hangzások ellenőrzéséhez.

Egy bitang jó AU/VST/RTAS filter plugin, ami PC-n és Mac-en is egyaránt elérhető, és személyes digitális kedvenc (azért nem dobom ki az AKAI MFC-42-t), további infók, technikai leírások, képek és demó a FabFilter weboldalán.

FabFilter Volcano 2
Cimke:                                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.