Ha átélted már a virtuális zenélés élményét a népszerű játékokon keresztül (amikből mi is már a kezedbe adtunk egy adagot), akkor jó ha tudod, hogy szőröstül-bőröstül a Gibson kezében vagy. Vagy legalábbis ők ezt állítják… Nem hiszed? Olvass tovább.
Egy nemrég indított szabadalmi eljárás minden jel szerint erre utal. A Gibson Guitar Corporation a Guitar Hero fejlesztő Activision-nek küldte el aggályait (az eredeti fejlesztő Harmonix már továbblépett a Rock Band játékkal), melyekben saját szabadalmának tekinti a “virtuális zenélést”, bármit is jelentsen az. Nem olyan egyszerű mint gondolnád: nem arról van szó, hogy a Gibson magáénak tulajdonítja a gitár feltalálását vagy a gitárkontroller formáját kifogásolja. Erre ugyanis, az Activision-nek és a Harmonix-nek is licence van a Gibson-tól.
A Gibson ugyanis azt állítja, hogy minden jog őket illeti minden olyan eszközért/szoftverért/akármiért amivel “koncerten való részvétel szimulációja” valósítható meg, mely szabadalmat 1999-ben védették le.
A szabadalmi leírást itt olvashatod a Google Patents-en: System and method for generating and controlling a simulated musical concert experience
Ha veszed a fáradtságot és végigolvasod a leírást, akkor arra jössz rá, hogy a Gibson olyanokat vél a maga szabadalmának mint a hang, a kép, bármi ami gitár formával rendelkezik, plusz talán még azt is, ha zenésznek képzeled magad. Áááááááhhhhhhhh… Az álláspontjuk teljesen tarthatatlan, de mint tudjuk, mindez csak pénz és ügyvédi kapacitás kérdése. Sajnos.

Gibson kontra Guitar Hero: kié a virtuális zene?
Cimke:                                 

2 thoughts on “Gibson kontra Guitar Hero: kié a virtuális zene?

 • 2008-03-21 at 14:18
  Permalink

  na most hogy megvették a TC-t szöröstül böröstül az a cég is eltünik a féynképről, vissza a jövőbe : ))

  Válasz
 • 2008-03-21 at 16:24
  Permalink

  Remélem nem, a TC-t nem megvették, hanem egyesültek, ami azért teljesen más kategória, nincs alárendelt szerep. De a Gibson húzásai elképesztőek…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük