A szeptemberben bejelentett és béta státuszban lévő MXP4 formátum a Musinaut-tól nem kevesebbet remél, mint a zenehallgatás forradalmát. A formátum lehetőséget nyújt több hangsáv/csoport szimultán lejátszására ún. “skin”-eken keresztül, melyek valós időben változtathatók hallgatás közben. A skin-ek különféle mix-ek összeállítására adnak lehetőséget és egy félig véletlenszerű lejátszásra is, amelyben az egyes részek lejátszási gyakorisága manuálisan meghatározott a készítő/szerkesztő által.
Musinaut MXP4 Creator boxAz MXP4 formátumú fájlok az MXP4 Creator alkalmazással készíthetők, mely WAV, AIFF és OGG Vorbis fájlokat támogat, az MP3 támogatás hamarosan érkezik. A lejátszás az MXP4 Player-rel történik, mely standalone verzióban ingyen letölthető a Musinaut weboldaláról, illetve böngészőbe integrálható, akárcsak a videók és egyéb, pl. Flash tartalmak.
Musinaut MXP4 Player screenshotA gyakorlatban az MXP4 pl. egy adott dal különféle verzióit tartalmazhatja, a felhasználó pedig választhat közöttük hallgatáskor. Loop pontok is meghatározhatók és az egyes alkotókockák közötti logikai összefüggések is definiálhatók, pl. mely részek hogyan követhetik egymást. Az átmenetekhez crossfade-ek definiálhatók előre. Akár állandóan változó, folyamatosan szóló zene is készíthető így.
A béta verzióban még nem szerepel, de a teljes verzióra ígérik, hogy lesz benne time-stretch funkcionalitás is, mely egyes skin-ekben az eltérő tempójú zenei alkotóelemeket automatikusan a hallgató által definiálható tempóra illeszti különféle beépített algoritmusok használatával. Továbbá várhatóak még benne beépített effektek is, melyek szintén valós időben kerülnek a hangra non-destruktív módon.
Ha ez felkeltette az érdeklődésedet, akkor a Musinaut és MXP4 weboldalon olvashatsz többet róla, letöltheted PC-re és Mac-re a teljes funkcionalitású Creator próbaverziót és az ingyenes Player-t, illetve meghallgathatod az első dalokat, melyek az MXP4 formátumra készültek.

Musinaut MXP4: interaktív zenei formátum és önmagát mix-elő zene
Cimke:                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.