Az AirPiano-t Omer Yosha barkácsolta (aki interfész design-t tanul a potsdami egyetemen), bár a “barkács” kifejezés itt csúnya: egy nagyon szép, letisztult polifónikus kontrollerről van szó, mely infravörös érzékelőkön keresztül vezérel zenei alkalmazásokat.

AirPiano érintés nélküli gesztusalapú zenei kontroller

A koncepció lényege egy levegőben lebegő mátrix, virtuális billentyűzettel és fader-ekkel. A mátrix 3 layer-rel rendelkezik, 8 billentyűvel mindegyik layer esetében és összesen 8 fader-rel. Amint egy billentyű pozíció aktivizálódik egy MIDI Note üzenetet küld és kigyullad egy LED a virtuális billentyű alatt. USB-n keresztül kommunikál a számítógéppel, melyen az AirPiano szoftver fut. A szoftverben lehetséges kiosztani a MIDI paramétereket, transzponálni a billentyűzetet és preset-eket menteni/visszatölteni. Az AirPiano szoftver MIDI üzenetekkel kommunikál a DAW-al vagy szekvenszerrel.

AirPiano software

A videót elnézve hosszú távon biztos fárasztó lehet a kezet mereven tartani a kontroller felett és igényelhet némi gyakorlást mire pontosan el tudja az ember találni a pozíciókat. Az ötlet mindenesetre nagyon jó, kicsit futurisztikus is, nem lepődnék meg, ha a Kraftwerk rácsapna a következő koncertjeiken. Szerintetek?

AirPiano érintés nélküli gesztusalapú zenei kontroller
Cimke:                             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük