Wormhole2A Wormhole2 egy Windows és Mac kompatibilis VST plugin, mely audio adatot továbbít hálózatba kötött számítógépek között. Lehetséges így effektláncokat kialakítani, LAN estében alacsony latency-vel tudsz dolgozni, és akár WiFi és Firewire kapcsolatokon keresztül is működik. A különféle DAW szoftverekben beépített hasonló megoldások (pl. Logic Node) kissé háttérbe szorították, ezért viszonylag ismeretlennek tekinthető többéves jelenlét után is.
Elkerülendő a totális érdektelenséget, most a Wormhole2 nyílt forráskódú lett, tehát mindenki azt kezdhet vele amit csak akar. Végfelhasználók számára AU és VST binárisok letölthetőek, plusz egy PDF útmutató a használatához. Az eredeti oldal még működik, itt is lehet böngészni egy rövid ideig: plasq.com/wormhole
Fejlesztőknek: Mivel a VST nem nyílt forráskód, hanem a Steinberg tulajdona, ezért le kell töltened a VST SDK-t a használathoz. Az Apple AU formátuma sem nyílt, de az Apple minden szükséges kelléket beépített a Mac OS X-be, ezért ott nem kell evvel törődnöd.
Nekem pl. pont jól jön egy ilyen megoldás, bár eddig is ott volt a szintén ingyenes JACK (és a netjack) hasonló felhasználási területekre. Kis különbség, hogy a JACK kliens/szerver kommunikációs modellt használ, a Wormhole2 pedig plugin koncepció. Az egyetlen amit külön meg kell oldani, az a MIDI route-olás, mert a Wormhole2 csak audióval dolgozik, erre Mac-en alapból megvan a lehetőség, PC-n pedig kis extra befektetést jelent.

Open-source lett a Wormhole2
Cimke:                                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük