Bizony, több forrásunk is megerősítette hogy kb. két hét múlva piacon lesz a Waldorf Blofeld! A microQ felújított és polírozott verziója kibővített lehetőségekkel és full USB-s funkcionalitással (a legújabb infók alapján az első verzió(k)ban nem lesz USB audio, remélem hogy mégis sikerült belerakni) sok desktop zenész kedvence lehet. Én régi Waldorf hívő vagyok, illetve csak voltam és szeretném megosztani veletek néhány gondolatomat.
Először is örülök hogy a Waldorf visszatért a csődből és újra működőképes cég, bár ezt még hosszabb távon is bizonyítania kell. Talán kevesen tudják de a Waldorf csődjét a produkciós problémák okozták: rengeteg gyártási probléma, a garanciális szervízeken vesztett pénzek és a hibás menedzsment döntések. Szintén rossz szájízt hagyott sok hűséges Waldorf felhasználó szájában az állandóan beígért, de soha meg nem érkező szoftverfrissítések. Márpedig ezekre komoly szükség volt, ugyanis kritikus hibák voltak az egyes OS-ekben, sőt, rendszeresen előfordult az, hogy az új OS kijavított pár hibát, miközben hazavágott néhány addig működő funkciót, ergo megint lehetett várni a következő frissítésre. Erre pont a microQ legutolsó két OS-e a legjobb példa ahol az utolsó előtti verzió hibáit úgy javította az utolsó verzió hogy közben hazavágta a külső MIDI clock szinkronizációt. A lista hosszú de most nem fogok leltárt készíteni, mindenki csinálja meg a házi feladatát… A lényeg az, hogy volt idő amikor 6 Waldorf szintim volt, ebből már csak 2 maradt, de azok örökre…
Most itt a Blofeld, egy felújított microQ engine-re épülő szintetizátor, mely tulajdonképpen modernizálja a szintit a mai követelményeknek megfelelően, olcsó lesz és sokaknak remek választás lesz első vagy egyedüli szintiként a stúdiójukba. Itt meg kell említeni hogy a Waldorf találta ki annak idején az USB-s kapcsolattal ellátott, plugin-ként integrált külső eszközt (az AFB-16 analóg szűrőt, mely a cég csőd előtti utolsó hónapjaiban került ki kétségbeesett lépésként a piacra és süllyedt méltatlanul a feledés félhomályába), tehát várható hogy van tapasztalatuk az integrációban és korrektül meg is tudják oldani azt. Én személy szerint kicsit tartok az első OS verzióktól, bár nagy a kísértés hogy beszerezzek egyet. Fizetős bétateszter nem akarok lenni, mint azt annak idején beszopták a Q user-ek, szóval megvárom az első visszajezéseket. A koncepció jó, olcsó lesz a szinti, nagyon használható is – ha a szoftveres hibákat sikerül elkerülni vagy minimalizálni akkor sikertermék lehet és a Waldorf megerősödhet és további klassz szintiket adhat nekünk. Így legyen!
Még egy utolsó dolog: A megmaradt Waldorf-jaim 2 db. microWave 1 v2.0 OS-el (és az egyik a 70. Mean Green Machine): full analóg jelút (a wavetable oszcikat kivéve, természetesen) ami úgy szól hogy a későbbi digitális modellek ökörhúgyozás érzetét keltik mellette (jó, evvel lehet vitatkozni, de aki eddig hallotta őket egyetértett), másrészt a v2.0 OS-ben több mint 14 éve senki!!! nem talált semmilyen hibát. Mert nincs benne. Remélem hogy a Blofeld fejlesztés során a mW1 volt a példakép!

Két hét és itt a Waldorf Blofeld!
Cimke: