A WHDI (Wireless Home Digital Interface) protokoll a vezetéknélküli HD videó átviteli problémáinak megoldására született, 60Hz 1080p HD streaming-et nyújt az 5GHz körüli spektrumban.
Míg a tömörítéses eljárások csomagvesztés esetén sokszor nem tudják helyreállítani a képet, addig a WHDI egy tömörítés nélküli, prioritásos rendszert használ. Ha minden rendben megy akkor nincs csomagvesztés. Ha van, akkor először azok az apró vizuális részletek vesznek el, melyek észrevétlenek maradnak, majd a részletessége kezd elveszni a képnek, ha egyre nagyobb hálózati problémák történnek. Ez ellen is dolgozik: érzékeli, ha adott rádióspektrum egyes részei már használatban vannak és nem használja azokat.
A WHDI lehetőséget ad zéró konfiguráció mellett bármilyen implementáló eszköznek a mesh hálózatba csatlakozásra és kommunikációra, ami a hardveres részt jelenti. A szoftveres párbeszéd emellett még megoldásra váró feladat, melyből biztos születnek jó megoldások.
A WHDI egyaránt támogatja a Privacy 128-bites AES titkosítást, valamint a film- és moziipar örömére a HDCP v2 védelmet.
Teljesen használhatónak és okos megoldásnak tűnik. Valamikor 2010 végén kerülhetnek legkorábban a piacra az implementáló eszközök, melyek közül a HD TV-k, médialejátszók, kábelközpontok és -elosztók lesznek az elsők. Remélem a VJ hardveripar is felkapja rá a fejét!
További infók a WHDI mögött álló AMIMON weboldalán.

Wireless Home Digital Interface: vezetéknélküli HD videó
Cimke: