Összefoglaló az első negyedéves jelentések és felmérések alapján a kiadók, terjesztők és közösségi szolgáltatások piaci helyzetéről és az aktuális trendekről.
Universal:
A Vivendi közleménye szerint a Universal Music Group 2008 első negyedéves eredményei pozitív irányba mutatnak: a bevétel 0.6%-os növekedést mutatott és 1033 millió EUR volt, a profit 94.7%-ot nőtt 111 millió EUR-ra. Bár az első negyedév eredményei fejlődést mutatnak, a 2006-os eredményekhez képest elmaradnak – ezt a Vivendi a nemrég végrehajtott akvizíciókkal magyarázta. A digitális eladások 33%-ot nőttek az elmúlt évhez viszonyítva, de ez is lassuló tendenciát mutat, hiszen 2007 megegyező időszakában ez a szám 54% volt. Ez nem túl szerencsés a lassuló CD eladásokat tekintve…
Sony BMG:
A Sony BMG bevételei 4%-al csökkentek, viszont a profit 90%-ot nőtt és 257 millió dollár volt a korábbi 135 millióhoz viszonyítva. A csökkenés miatt ők is a CD eladásokat okolták, illetve a digitális eladások még nem képesek kompenzálni az ebből fakadó hiányt. A profit növekedése a csökkentett kiadásokkal, az elbocsájtások után lecsökkent alkalmazotti létszámmal magyarázható – azaz, legalább nekik bejött az átszervezés. A kiadói részleg 7.6%-os bevételnövekedést ért el, ebben jelentős szerepet játszik a Sony/ATV által nemrég bekebelezett Famous Music.
Imeem:
Az Imeem komoly szereplővé avanzsált a streaming zene piacán. Elemzések szerint megelőzi a Yahoo, AOL, MySpace és Last.FM hasonló szolgáltatásait, és a streaming zenei közösségi modell sikerét mutatja. Március folyamán 10.3 millió egyedi látogatót tudhatott magáénak, ami 58%-os növekedés az előző évhez viszonyítva. A Yahoo 9.7 millióval követi, a többiek jelentős lemaradásokkal küszködnek: az AOL 4.6 millió felhasználót tud felmutatni (30%-os csökkenés), a MySpace Music 4.5 milliót (3%-os csökkenés), őket sorrendben a Project Playlist, MSN Music, Pandora, iLike, Last.FM, Live365 követik.
Qtrax:
És mégis mozog a Föld? A Qtrax sikeresen begyűjtötte az utolsó megállapodást is a Warner/Chapell istállóval, ezzel más senki nem hiányzik a 4 nagy közül. Jelentések és pletykák alapján komoly pénzek árán jöttek össze a szerződések, melyek nagy részét természetesen előre be kellett fizetnie a Qtrax-nek, hogy egyáltalán a tárgyalóasztalhoz ülhessen. Mégis inkább ezt választották a pereskedés helyett, ami mára rutinszerű lett a zeneiparban, ugyanis remekül lehet vele megállapodásra kényszeríteni a renitens újoncokat.

Kiadói, terjesztői és közösségi hírek
Cimke:                                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.