EAW SMAART v6Minden stúdióban és koncertteremben legalább egyszer rendesen végig kéne csinálni egy ilyet. Nincs az a hangmérnök vagy technikus aki ne szeretné tudni, hogy milyenek a helyiség fizikai adottságai (visszaverődések, elnyelődések, gerjedési pontok, stb.) ahol dolgozik. Szerencsére viszonylag olcsón megoldható ez a feladat is, hála a számítógépes elemző szoftvereknek és a mérőmikrofonoknak. Hadd emeljük ki két cég tevékenységét ezen a piacon – az EAW és a Renkus-Heinz a legaktívabbak. Mindkét cég erősítő/hangfalgyártással és telepítéssel, tervezéssel is foglalkozik, természetes hát, hogy a munkához különben is nélkülözhetetlen szoftvereiket a vásárlók rendelkezésére bocsájtják (persze nem ingyen…). A szoftverek alkalmasak hangfalak tulajdonságainak a mérésére is, természetesen ilyenkor „szabadtéri” elhelyezés ajánlott vagy csillapított helyiség.
A szoftverek tudása roppant nagy, de a kezelőtől is sokat várnak el – végtére is tudni kell, hogy a kijelzett adatokat hogyan értelmezheti az ember és korrigálhatja azok alapján egy helyiség tervezésből vagy telepítésből adódó hiányosságait, nem is szólva egyes klubok, pincék módosíthatatlan kialakításáról… A méréseket érdemes elvégezni üres helyiséggel is, valamint közönséggel együtt. Ezek a szoftverek már kezelik a korrekciós berendezések nagy halmazát (EQ-k, szűrők, késleltetők, stb.), így az az ideális állapot is elérhető, hogy minden egyes változáskor az optimalizálás gyorsan megoldható és ezek a konfigurációk menthetőek.Renkus-Heinz EASERA
EAW SMAART + tartozékok információ itt. Renkus-Heinz EASERA infók pedig itt.
A munkához ajánlott mérőmikrofonok (a teljesség igénye nélkül):

De mit tehet az, aki csak otthoni hobbizenéléshez vagy zenehallgatáshoz szeretné ideálisan elhelyezni a hangfalait? A szobák többsége téglalap elrendezésű, ami kritikus mértékű visszaverődést és rezonanciát okoz. Az RPG Diffusor Systems RoomOptimizer szoftverének még csak mérőmikrofonra sincs szüksége, a szoba és a lehallgatás paramétereinek megadásával ki tudja számolni a hangfalak ideális elhelyezésére szolgáló pontokat. A szoftver kezeli a sztereó és sourround konfigurációt is. Egyetlen hátránya, hogy Win95/98 alatt fut, viszont WinXP alatt kompatibilis üzemmódban is működik. Teszteltük, bevált!

Hangkép/tér elemzés és optimalizálás
Cimke: