Az Apple hivatalosan is bejelentette, hogy az iTunes változó árstruktúrára áll át: a legnépszerűbb dalok ára 1.29 USD, a többi 0.99 és 0.69 USD lesz. Ezzel együtt áprilisra minden dal DRM-mentes lesz.
A lépés várható volt, a konkurencia nyomása és a kiadók felől érkező elvárás is ezt követelte. A kiadók így többet fognak keresni a top előadók után, a konkurencia pedig már eddig is az iTunes árstruktúrájánál kedvezőbbet ajánlott a fogyasztóknak. Az iTunes megváltozott árazási stratégiájával a long tail előadók több eladást tudnak majd felmutatni, illetve az ezeket az előadókat kereső fogyasztók olcsóbban juthatnak a kedvenceikhez. A dolog azért becsapós, mert az iTunes eladások nagy részét kitevő népszerű előadók dalait vásárlók 36%-os árnövekedéssel számolhatnak, ami hosszútávon nem kevés többletet jelent.
Az iTunes DRM-mentes boltjához Ben Drury 7Digital CEO egy ütős kommentet fűzött: a letöltések továbbra is AAC fájlformátumban érhetőek el, ami attól függetlenül, hogy DRM-mentesek, csak a lejátszók kis hányadával kompatibilisek, ezáltal továbbra is megkötésekkel kell számolniuk, hogy hol játszhatják le a dalokat. Ott a pont.
Akárhogy is történjen, a DRM koporsójában az utolsó szög lesz az iTunes elpártolása. Örüljünk neki, már rég értelmetlen volt és persze a fogyasztóknak kellett megfizetni a nem működő DRM technológiák fejlesztését és implementálását, miközben semmit nem kaptunk érte, csak szívást, szenvedést és sok kellemetlenséget.

Utolsó szög a DRM koporsójában: áprilistől az iTunes-ban sem lesz
Cimke:                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük