Richard Wright, Pink Floyd billentyűsRövid szenvedés után rákban elhunyt Richard Wright, a Pink Floyd alapítótagja és billentyűse. Wright a főiskolán ismerkedett meg Roger Waters-el és Nick Mason-nel. Ők hárman alapították az akkor még The Pink Floyd Sound névre hallgató zenekart a lakótárs Syd Barrett bevonásával.
Wright kulcsfontosságú tagja volt a zenekarnak, aki a billentyűk mellett a dalszerzésben is kivette a részét a korai Pink Floyd időkben. A korai megjelenéseken minden dalból kivette a részét, Syd Barrett távozása előtt és utána is, beleértve a Dark Side of the Moon sikerlemezt is, ahol a The Great Gig in the Sky teljesen az ő műve, és az Us And Them-ben is társszerző volt. Emellett még énekelt is, és David Gilmour mellett hallhatóak vokáljai az 1971-es Echoes-on is.
Wright 1979-ben búcsúzott a zenekartól, majd 3 album után újra visszatért mint teljes értékű tag az 1994-es Division Bell-en, ahol több más dal mellett a Grammy nyertes instrumentális Marooned társszerzője.
Az elmúlt években az újra összeállt Pink Floyd-ban is láthattuk/hallhattuk a 2005-ös Live 8 keretében, ahol hosszú évek után először állt Waters, Mason, Gilmour és Wright egymás mellett a színpadon. Wright turnézott még Gilmour zenekarával, és a szeptemberben megjelent Live in Gdansk albumon billentyűzik és vokálozik.
Hivatalos közlemény a Pink Floyd weboldalán

Elhunyt Richard Wright Pink Floyd alapítótag és billentyűs
Cimke:                 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük