A franciák igazán komolyan veszik magukat és az általuk indított ellentmondásos szerzői jogi törekvéseket: a legújabb húzásuk az, hogy francia kiadók konzorciuma pert indított a Limewire, Morpheus és Vuze P2P/BitTorrent fájlcserélő hálózatok ellen. Sőt, a SourceForge open-source közösség is cél, a Shareaza host-jaként. A pert az SPPF szervezet (Société Civile des Producteurs de Phonogrammes en France) koordinálja.
A per alapját a DADVSI szerzői jogi törvény képezi, melynek egyik kiegészítése kimondja, hogy tilos olyan szoftvert terjeszteni, mely tartalmak illegális közvetítésére ad lehetőséget, a kiszabott büntetések pedig 3 év börtön és 300.000 EUR nagyságúak is lehetnek. Ez a mentalitás szöges ellentétben áll azokkal a nemzetközi szabályozásokkal, amelyek az illegális terjesztés buzdítása és az abból származó illegális jövedelem esetén helyez büntetést kilátásba.
A francia bíróságok egy ideje már foglalkoztak a lehetőséggel, mégpedig azon okból, hogy eddig külföldi cégeket soha nem pereltek olyan tevékenységért, mely természetéből adódóan globális. A korábbi felfüggesztett eljárások után most viszont megpróbálnak fogást találni a P2P szolgáltatásokon – személy szerint remélem, hogy nem sok sikerrel, mert akkor a következő az FTP betiltása lesz, majd a böngészők következnek és a végén leállítjuk az egész Internetet. 🙂

Kattant franciák: per a Limewire, Morpheus, Vuze, Shareaza és SourceForge ellen
Cimke:                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.