3D-vel, videóval foglalkozol, netán plugin-őrült vagy és minden projektben több százat használsz? A géped térden állva könyörög több processzorerőért, memóriáért? Két út áll előtted: vásárolsz további gépeket render állomásnak vagy barkácsolsz egyet otthon magadnak (nagyon) baráti áron. Vedd még hozzá az energiafelhasználást, igyekezz minél kisebb helyre bepréselni a setup-ot, legyen csendes és ne termeljen kályhányi hőt. Például így:
Janne egy renderállomást szeretett volna magának, mert napokig tartottak az egyes render munkák, és úgy gondolta, akkor már inkább összedob egyet magának, mintsem prémium összeget költsön rá. Vásárolt pár Gigabyte mini-ATX alaplapot, hozzá Intel quad-core CPU-kat, 12×4 GB RAM-ot, és mindezt beépítette egy Ikea Helmer fiókosszekrénybe. Az eredmény a “Helmer” lett, 186 gigaflop teljesítménnyel. Az ár: Janne állítja, hogy kb. egy szinten van egy standard munkaállomás árával (az általa használt komponensek + az Ikea Helmer fiókosszekrény ára együttesen 3500 USD – specifikáció itt). A projektet dokumentálta is, mindenkinek érdemes megtekinteni, aki brutális gépet szeretne otthonra. Ma, amikor az összes komoly audio/video szoftver képes render slave-ek használatára, egy ilyen projekt súlyos százezreket/milliókat spórolhat meg nekünk.

Helmer Intel+Gigabyte+RAMHelmer renderfarm

Itt találod Janne Helmer renderfarm oldalát.
p.s.: A következő projektnek Janne egy 12 teraflop-os render állomást szeretne építeni, hasonlóan alacsony áron (a Pixar a Szörny Rt.-t egy 2 teraflop-os farmon készítette anno).

Brutális barkács renderállomás
Cimke:                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.