Az Image Line-tól származó információk alapján a jövőben minden mellékelt melodikus hangminta/loop tartalmat eltávolítanak az FL Studio-ból. Aki még nem olvasta volna máshol, jó kis kalamajka keveredett abból, hogy DirtyCircuit felhasználó a mellékelt loop-okból 2-t felhasznált egy saját zenéhez – csakhogy az a 2 loop Deadmau5 Faxing Berlin dalából származott. Szegény DirtyCircuit most peres eljárás elé néz, pedig véleménye szerint (és pl. az én személyes véleményem szerint is) azt gondolta, hogy a mellékelt tartalmak jogi szempontból tiszták és szabadon felhasználhatóak.
Az Image Line ügyvezető Jean-Marie Cannie szavai: “Minden melodikus loop-ot eltávolítunk az FL Studio-ból megelőzvén a hasonló vitákat a jövőben, de attól tartok, ez az aktuális helyzeten nem sokat változtat. A demó anyagainkat több ezerszer nyúlták, amitől az aktuális eset különleges az az, hogy egy népszerű és híres felhasználótól másoltak. A 10 éves működésünk alatt mindig hangoztattuk, hogy csak a statikus minták (pl. egyedi dobhangok) használhatók fel szabadon és minden más a szerzők/készítők tulajdonát képezi (azaz a dalok, loop-ok, stb).”
Update: Alaposan végigolvasva az EULA doksit, abban megtalálható, hogy a szoftver és a demó tartalmak szerzői jogi védelem alatt állnak. A baj az, hogy a demó tartalom és a szabadon felhasználható tartalom nincs pontosan szétválasztva, és pl. a Faxing Berlin mintái a szabadon felhasználható tartalmak között is megtalálhatók, míg a teljes dal a demó szekcióban. Ez a szerencsétlen megoldás a forrása az aktuális problémának…
Hát, Image Line, nem tudom szebben fogalmazni: elkúrtátok. Először is, a Berlin című DirtyCircuit track (egyébként a cím is nagy nyúlás) nem sima másolás, hanem a hangmintákat egy eltérő zenei környezetben használta. Persze hogy nyúlt a srác, de… és ez itt egy nagy de: 10 éves működés alatt képtelenek voltatok tisztázni a mellékelt tartalmak jogi környezetét, és még csak egy nyomorult figyelmeztető üzenet, információs fájl, web-es figyelmeztetés sem található arra nézve, hogy pontosan mely tartalmak nem használhatók fel szabadon? A két kategória keverése olyan fokú amatőrség, ami miatt ez a helyzet kialakulhatott. És ez utóbbi az, ami miatt szégyenkezni kéne, meghúzni magatokat, nagyon gyorsan elnézést kérni mindenkitől és rávenni Deadmau5-t, hogy szépen ejtse a pert, max. az Image Line valahogyan kompenzálja a csorbát. A felhasználóknak pedig addig kéne dörömbölniük az Image Line Internetes kapuján, amíg ez meg nem történik, mert más korrekt lezárása ennek a hülye helyzetnek nincs. A bíróság előtt DirtyCircuit jogosan hivatkozhat arra, hogy mivel fizetett a szoftverért, azaz a teljes, szőrösül-bőröstül, mindennel együtt értendő csomagért, ezért azt gondolhatta, hogy a tartalmak felhasználása során jogilag tiszta helyzetben van. Deadmau5 viszont jogosan várhatja el a szerzői jogainak tiszteletben tartását. És középen pedig ott ül a bamba és nemtörődöm Image Line, meg lennék lepve, ha nem rajtuk csattanna végül az ostor – jogosan.
p.s. Nem nagyon van kedvem sem Deadmau5-nak, sem DirtyCircuit-nak reklámot csinálni, de jó ha tudjátok, mi a helyzet a mellékelt tartalmakkal kapcsolatban. Aki hasonló cipőben jár, jobb ha most ellenőrzi, hogy jogosan használja-e a hangmintákat/loop-okat…

FL Studio mellékelt tartalmak, Deadmau5, DirtyCircuit – hülye helyzet
Cimke:                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük