Az iPhone és Android által intézett kihívásra igyekszik válaszolni a Symbian mobil platform. Jelenleg is a Symbian a világ domináns okostelefon operációs rendszere, nem utolsósorban a Nokia sikeres mobiljainak köszönhetően, melyek ezt használják. A Nokia most bejelentette, hogy felvásárolja a Symbian részvényeket – ingyenes és open-source platform válik a Symbian-ból.
A szoftver egy alapítványhoz kerül, mely tagjainak royalty mentes licenceket biztosít. Az alapítvány tagjai közé belépnek a nagy szolgáltatók is: Vodafone, NTT DoCoMo és AT&T, továbbá a Samsung és LG Electronics is ott lesz. Az alapítványi tagoktól származó hozzájárulások integrálásra kerülnek a platformban. 2 év alatt tervezik a teljes open-source átállást, az Eclipse Public License (EPL) 1.0 alatt.
Az ötlet egyszerű: ki kell nyitni a platformot a fejlesztések előtt, hogy megmaradjon a versenyképesség és gyorsuljon az innováció. Az iPhone és a Blackberry nem fogja ezt megsínyleni, viszont a nagy vesztes a Windows Mobile Platform lesz, amely most is a legkevésbé népszerű a fejlesztők között. A Wall Street Journal híre alapján az Android telefonok késnek, és csak az év végére várhatóak, a Google állítja, hogy kézben tartják a dogokat és képesek tartani az ütemtervet. Meglátjuk…

Ingyenes és open-source lesz a Symbian mobil platform
Cimke:                                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük