Nem értem a Korg-ot. Egyrészt mostanában nem nagyon sikerült felkelteniük a figyelmemet, a Radias nem fogott meg, az M3 dettó, a workstation piacon simán lelépte őket a Yamaha és a Roland, az Oasys pedig hiába jó koncepció, az ára elérhetetlenné teszi. Erre most kijönnek ilyen kis játékszerekkel, amik csak a legnagyobb jóindulatom mellett is mosolyogtatóak, legalábbis a zenei piac számára, a VJ alkalmazások területén talán van némi keresnivalójuk, de oda ez a funkcionalitás még nem elég…
A Korg nanoKEY, nanoKONTROL, nanoPAD minden terület lefedésére készült: billentyűzet, kontroller, ütőfelület mini méretben, egy Apple iMac színvilágával, és az elvárt funkciókkal. A megcélzott felhasználói kör a laptop zenészek, akik kis helyre szeretnének bepréselni mindent, bármi áron.
Korg nanoKEY
nanoKEY: 25 billentyű, billentésérzékeny, MIDI note vagy CC üzeneteket küld. Van benne transzponálás, pitch bend és modwheel nyomófelület.
Korg nanoPAD
nanoPAD: 12 pad, a padKONTROL elemeiből összerakva, akkord trigger-rel, MIDI CC móddal és egy X-Y touchpad-del, mely roll és flam módokat is tud.
Korg nanoKONTROL
nanoKONTROL: 9 fader, 9 poti, 18 kapcsoló, transzport kontrollok, MIDI note-ok és 168 MIDI CC üzenet. Attack és Decay idők a kapcsolókhoz, ez a legötletesebb funkcionalitás, ez tényleg jó, így változatos vezérlések oldhatók meg általa.
Ráadás a KONTROL editor szoftver, ez a nanoKEY esetében velocity görbék/fix velocity állítását és a kiosztásokat intézi, a nanoPAD és nanoKONTROL esetében scene szerkesztést és kiosztásokat biztosít. Jár még hozzá egy M1Le letöltési kód, ez a Legacy Collection Digital Edition-ben található M1 egyszerűbb változata.
Az eszközök USB-n keresztül kapcsolódnak a számítógépre. Áruk egyelőre nincs, mint ahogy a piacra kerülési idejük is bizonytalan, további infók a Korg weboldalán.

Játékszerek a Korg-tól: a nano család
Cimke:                             

5 thoughts on “Játékszerek a Korg-tól: a nano család

 • 2008-06-14 at 08:24
  Permalink

  Üdv !
  Amit írtál egy az egyben hülyeség és legfőképpen a készülékek valódi ismerete hiányzik a háttérben. Talán ki kéne próbálni a dolgokat, mielőtt véleményt írsz róluk. Radiastól-nano-ig. Meg van a lehetőséged rá. Szívesen adunk kölcsön darabot a nano-n kívűl (az még nem kapható) és akkor tud készülni egy, bár szubjektív, de objektív alapokon nyugvó vélemény. Egyébként szeretjük at ADSR-t, a leggyorsabb hírforrás Magyarországon, csak így tovább. Javasolom a készülékek fizikai vizsgálatát (valódi teszt) is a jövőben.
  Üdv
  Vályi Zoltán
  KORG.hu ZóNA (forgalmazó)

  Válasz
 • 2008-06-14 at 19:13
  Permalink

  Kedves Zoltán,
  nem részesítek érzelmi alapon semmilyen eszközt előnyben/hátrányban. Szeretném ha megírnád, mi a hülyeség a cikkben és miért?
  Ha az zavar, hogy a Korg termékvonalát/stratégiáját én személy szerint nem nekem szólónak tartom, ez rendben van részedről: mint forgalmazó, nyilván nem érthetsz velem egyet. Nem kell felkapni a vizet, én és a Korg nem egy hajóban evezünk, van ilyen… attól még lehetnek jók a Korg termékek, amiért nem nekem szólnak, és nem állítottam hogy rosszak.
  És vajon mi alapon írod azt, hogy hiányzik a termékismeret/tapasztalat? Nem mennék itt részletekbe, de megnyugtatlak, hogy attól, mert nem a Korg.hu-n keresztül kerültek hozzám eszközök, még tudom miről beszélek.

  Válasz
 • 2008-06-16 at 21:52
  Permalink

  Kedves Zsolt,
  “a workstation piacon simán lelépte őket a Yamaha és a Roland, az Oasys pedig hiába jó koncepció, az ára elérhetetlenné teszi.”
  Szívesen látnék egy összehasonlító tesztet az oldalon, melyik workstation modellekre gondolsz ebben a mondatodban. Ebben a pillanatban remek szintetizátorok vannak mind a három nagy cég kínálatában, az M3 drasztikus lemaradása ügyében megkérdeztem több tapasztalt zenészt és felhasználót magam körül, de nem sikerült rájönni mire céloztál ezzel a mondattal. Pro és kontra szól mindegyik márka gépei felé. Az OASYS ára ügyében pedig az állítás igaz, viszont, ha összeadod a hangszereket, bővítményeket amik a készüléken belül vannak, hamar kikerekedik, hogy magas, de nem irreális az ár. Természetesen a lopott szoftver árával nem lehet versenyezni, viszont ha megveszed a jó gépet, jó hangkártyát, DAW szoftvert, hangszereket, plugin effekteket hamar ott találod magad az OASYS árkategóriájában. Más kérdés, lehet zenélni egy darab akusztikus gitárral is zseniálisan…
  “Erre most kijönnek ilyen kis játékszerekkel, amik csak a legnagyobb jóindulatom mellett is mosolyogtatóak, legalábbis a zenei piac számára, a VJ alkalmazások területén talán van némi keresnivalójuk, de oda ez a funkcionalitás még nem elég…”
  A nano szériát még nem próbáltad, én sem. Remek, dolog, hogy a KORG is elkezdett alulról is építkezni, és a fiatal zenészek számára is elérhetőek lesznek ezek a kontrollerek. A Yamaha-t senki sem szólja meg a furulya és az olcsó kísérőautomatikás szintik miatt. Nem is kell, mert megvan a helyük a piacon. Sok millió embernek okoznak örömet nap mint nap és a gyerekek már a kis kezdő hangszeren keresztül megszeretik a márkát és kötődnek hozzájuk. A nano tekintetében pedig 2 további előnyt látok, megvesz valaki egy olcsó Synapse Oriont, Fruity Loops-ot, vagy egy butított Abletont néhány tízezer forintért, és vesz hozzá egy olcsó-kis méretű mondjuk nano kontrollert és már zenélhet is. Másik szubjektív előny, majd mindenki eldönti neki is előny e, a kis méret. Elfér laptop táskában, pillanatok alatt berakható a fiókba. Én magam erősen kis cucc mániás vagyok és szerintem ebben a témában jó termékeket alkot a KORG (amPlug, Pandora effektek, DS10:, Kaossilator, miniKP). Ár/érték viszony ezen termékek esetében rendben van és ez is fontos szempont egy termék végső konkluziójának meghozatalakor. Továbbra is tisztelem az egyén véleményszabadságát, azonban az általad közölt cikk úgy éreztem nem segíti a felhasználókat a termékek helyes megítélésében, egy erősen sarkított privát véleményt takar. Az adsr, ezt pedig neked is látnod kell, egyre inkább kezd ismerté válni a hazai webes szakportálok között és mint ilyen felelősége van a közizlés formálásában és az objektív hírszolgáltatásban. (Ebből van a legkevesebb magyarországon, ha fizetsz jó teszteket kapsz, ha nem akkor megnézheted magad.) Talán jól tudom, te sem csupán hobbiból üzemelteted a portált…
  Forgalmazóként úgy gondolom felelőségem, hogy a forgalmazott termékekről reális és ha a termék minősége engedi, pozitív kép alakuljon ki a vásárlókban. A termékekről pedig akkor kell véleményt alkotni, ha már sikerült kipróbálni őket fizikai valójukban. További sikeres munkát kívánok a blog szerkesztéséhez.
  Üdvözlettel
  Vályi Zoltán
  KORG.hu ZóNA

  Válasz
 • 2008-06-17 at 00:19
  Permalink

  Workstation: nem a funkcionalitás vagy a hang alapján írtam azt hogy szerintem a Korg hátrányban van, hanem az alapján, amit a stúdiókban (home vagy pro) látok: korábban “mindenhol” Triton volt (és joggal, mert nagyon jó), most meg mindenütt Motif van, meg Fantom. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány (modern) Korg workstation-t láttam ebben az évben a munkáim során, ellentétben pl. a Motif hangszerekkel. Vagy nézz meg külföldi koncerteket: korábban Christina Aguilera, Britney Spears, Madonna, Justin Timberlake, stb mögött Triton-okat láttam, ma viszont Motif-ot meg Fantom-ot. Sehol egy M3, és Oasys is csak Herbie Hancocknál, de ugye ő promoter… Ha nekem nem hiszel, talán nekik…
  OASYS: amit írsz igaz, ettől függetlenül az emberek inkább a szoftver + outboard megoldást látszanak preferálni. Talán mert nem kell egyben kifizetni a 1,5 – 2 milliós vételárat, hanem úgy bővíthetik a setup-ot, ahogy tetszik. Tudom hogy nem mi vagyunk a célpiac, és átérzem a nehézségeket, amik egy ilyen komoly hangszer/rendszer pénzzé tételében felmerülnek, de pl. én soha nem vennék OASYS-t. Miért? Mert a DAW-ok egyik legnagyobb áldása nekünk zenészeknek/producereknek a szabványos adatcsere, a kompatibilis fájlformátumok és a szerteágazó fejlesztési irányok. Rengeteg olyan elvárás van manapság a napi rutin során amiben az OASYS nem tud labdába rúgni: énekjavítás, video szinkron, glitch effektek, hordozhatóság, sample pontos automatizálás a DAW felől/felé, VST/AU/RTAS/TDM nagyfelbontású plugin automatizálás (a MIDI 0-127 már kiment a divatból), stb. Lehet azt mondani, hogy az OASYS nem való minden stílusra/munkamódszerre, de kérdem én, akkor miért ne vásároljon az ember ugyanannyiért egy olyan rendszert, ahol teljesen szabadon mozoghat?
  KORG nano széria: értem a Korg koncepcióját, adjunk olcsón egyszerű eszközöket, és próbáljuk magunk mellett tartani később is a kezdő zenészeket és fiatalokat. És ez is rendben van, ha valaki tényleg ilyen kevés pénzből akarja/tudja kihozni a zenéléshez használt eszközeit, akkor hajrá.
  De… hogy ne mondhasd, a levegőbe beszélek itt egy kis háttérinfó. Most érkezett vissza a LIMS08-ról az az ismerősöm, aki személyes tapasztalat alapján adta az infókat. Én ezeket eredetileg nem akartam itt, de most, hogy kérdőre vontál, magyarázattal tartozom neked is és az olvasóknak is.
  nanoKEY: a billentyűzet komolytalan, a velocity érzékenység dettó.
  nanoPAD: itt a széria jellemzője, a kis súly a probléma: ismerősöm nem tudott rajta normálisan játszani, mert folyton elcsúszkált a keze alól és nagyon idegesítő volt kitalálni, hogy egy-egy erősebb vagy nem függőleges irányú ütés után vajon hová kell a következőt indítani, hogy eltalálja a megcélzott pad-et a kívánt erősséggel. Ez így nem túl használható…
  nanoKONTROL: ezzel volt a legkevesebb baj, tetszett is, a potik és a fader-ek az árhoz képest elmennek, viszont a kis súly itt is probléma volt, a fader-ek tologatásánál főleg.
  Ergo: az előnynek hirdetett kis súly egyszersmind hátrány is és emiatt problémás a használatuk. Szigszalagozzuk le vagy… ? Kérdem én, nem az lenne a prioritás, hogy használható eszközt alkosson a gyártó és csak utána csökkentse az árat?
  Én a nano esetében ezt pont fordítva látom: az ár a fontosabb szempont, és ahhoz készült a funkcionalitás. Szerintem pedig a funkcionalitás a fontos és azt kell költséghatékonyan megvalósítani.
  adsr.hu: homályban tapogatózol az oldal hivatását és hitvallását illetően. A cég nem disztribútor, sem anyagi, sem érzelmi szempontok alapján nincs érdek semelyik márka támogatásában vagy elmarasztalásában. Az adsr.hu mára a legnagyobb független magyar audio/video/multimédia híroldal/portál lett, és itt külön hangsúlyt helyezek a függetlenre. Az elsődleges szándék az, hogy az olvasók az újdonságokról, technikákról, médiáról mindenféle kötődéstől/érdektől mentesen a lehető leggyorsabban értesülhessenek – én/mi az ő érdekeiket szolgáljuk elsősorban. És bizony, az oldal pont attól jó és hiteles, hogy “hobbiból üzemeltetem”, ahogy te fogalmaztál – ha arra próbáltál célozni, hogy bizony itt pénzért jó értékelést vásárolhat bárki vagy elmarasztalunk bárkit aki nem fizet, akkor felvilágosítalak: SOHA, SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM FORDULT ELŐ EZ ÉS NEM IS FOG. Nagyon rossznéven vesszük az ilyen célozgatást!
  Itt van pl. az általunk végzett technikai tanácsadás. Még senkinek nem jutott eszébe azzal megvádolni, hogy XY gyártó eszközét akartuk volna mindenképpen rátukmálni. Épp ellenkezőleg: megkérdezzük mit szeretne, hogyan használná, később merre bővítene, aztán mutatunk alternatívákat, amikből lehet választani már egyéni ízlés és preferencia alapján. Ez szerintünk így a legjobb és a pozitív visszajelzések is ezt mutatják. Még senki nem jelezte felénk, hogy csalódott az általunk javasolt eszközben/megoldásban.
  A száraz marketing/pr adatok mellett igenis szükség van a személyesebb, szubjektív szemléletre is. Ilyen hangvétel viszont csak akkor lesz olvasható, ha tényleg van személyes tapasztalat és nem beszélünk a levegőbe (ahogy a Korg nano széria esetében sem) – ha nincs tapasztalat, akkor marad a press release, meg amit az általam fenntartott nemzetközi kapcsolatrendszeren keresztül tudni lehet.
  A közízlés formálása pedig nem az adsr.hu feladata és nincs ilyen szándékunk. Az adsr.hu nem egy demagóg média, senkit nem fogunk győzködni semmiről. A véleményünkhöz viszont jogunk van, akkor is, ha az szúrja a szemet. Nem azért, hogy a gyártókat/disztribútorokat szívassuk, hanem hogy a felhasználókat segítsük. Az oldal olvasottsága/népszerűsége minket igazol és nekünk ez a fontos.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.