Egy spanyol kutatócsoport sikeresen megalkotta a tökéletes hangszigetelő anyagot, mely ahelyett, hogy elnyelné vagy visszaverné a hanghullámokat, eltéríti azokat, így “körbefolyja” a hang a szigetelni vágyott testet. A megoldás a nanotechnológiában rejlik, olyan metaanyagot sikerült létrehozniuk, mely az alkotóelemek kombinációjával olyan fizikai jellemzőkkel bír, mely képes a feladatra.
ElhajlásA technológia alapja a szónikus kristályok, melyek felülete elhajlítja a hanghullámokat az elnyelés vagy visszaverődés helyett. A kristályok felületén nanoméretű hengeres alakzatok találhatóak. A hang hullámhosszánál kisebbnek kell lenniük ezeknek az alakzatoknak ahhoz, hogy a hangterjedést befolyásolni tudják. Több méretben és rétegben helyeznek el ilyen kristályokat, azok az adott tartomány más-más frekvenciasávját befolyásolják és ezzel érhető el a hangszigetelés. Jelenleg 200 rétegre van szükség az emberi fül által hallható tartomány tökéletes szigetelésére.
Jó lesz objektumok külső hanghatás elleni szigetelésére, és a belső térben a hanghullámok irányításához, azonban nem jó (legalábbis egyelőre) már meglévő feljátszóhelységek szigetelésére: bár így megakadályozható a hang kijutása a külső térbe, belül iszonyatos kavarodás lenne tapasztalható, ami nem egy stúdió célja. A már működő hangstúdióknak továbbra is a hang elnyelése a megoldás, vagy olyan technológia alkalmazása mely ezt a nanotechnológiát egy falak mellett elhelyezett, esetleg álfalat képező elnyelő módszerrel kombinálja. Az új építésű stúdiók esetében el kell gondolkodni a kialakításról: ezzel a technológiával egybenyitott feljátszó/kontroll helységet lehetne kialakítani, a kettő között egy köztes réteggel, mely elvezeti/kivezeti a hangot. Így biztosítani lehetne a tökéletes belső hangzást a feljátszóhelységben, és szabad átjárás lehetne a feljátszó és kontroll helység között.
A BBC cikkét itt olvashatod a témában.

Tökéletes hangszigetelő anyag nanotechnológiával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük