Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek? A Microsoft 2008 augusztus 31-én lekapcsolja a mostanra halott MSN Music Store licenc szervereit, ezzel jó pár felhasználónak/vásárlónak okozva alapos fejtörést és sok-sok bosszúságot: maradjanak egy adott rendszernél, amelyen a licencek telepítettek vagy dobhatják ki a zenéiket (és pénzüket) az ablakon.
A vásárlóknak Rob Bennett ügyvezető küldte az értesítő email-t, melyben felhívta a figyelmet minden licencel kapcsolatos tevékenység megtételére az augusztus 31-i határidő előtt. Minden megvásárolt dalhoz meg kell szerezniük a vásárlóknak a licenc-et, a határidő után azokat a dalokat, melyekhez nem található licenc, nem lehet majd lejátszani. Ez nem csak a PlaysForSure (na ez a név alaposan visszaütött a fejlemények tekintetében) által engedélyezett 5 számítógépre érvényes, hanem az eltérő operációs rendszerekre is (pl. XP – Vista upgrade esetén újra be kell szerezni a dalokhoz a licenceket).
Ez egy jó tanulság lesz mindenkinek, aki a DRM-ben eddig bízott: nem garantálható, hogy a szolgáltatás örökké működni fog. A Microsoft nagyon halovány magyarázkodással próbálja menteni az irháját, mely szerint a megszerzett licencek birtokában a tartalmaz örökké lejátszhatók. Na persze… ha soha nem akarsz operációs rendszert upgrade-elni (vajon milyen lehet 2020-ban XP-vel/Vista-val dolgozni?)… ha soha nem akarsz új gépet venni… ha örökre PC-n maradsz és nem kacsingatsz a Mac felé… stb… stb… stb…
Egy megoldás azért kínálkozik: minden zenét felírni audio CD-re majd onnan rippelni vissza, DRM nélkül. Aki akarta már eddig is megtehette, de ez is csak egy kerülő megoldás. DRM suxx. De nagyon.
Update: a felállás változott, részletek itt.

DRM suxx, de még mennyire…
Cimke:                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük