Steinberg-ék sem maradhatnak le az Apple és a Cakewalk mögött, és persze be kellett előzniük a Magix-et, szóval itt az oly régen várt Nuendo 4. A bejelentés szerint októbertől lesz kapható, addig az utolsó simításokat végzik rajta. Azt már előre lehet tudni hogy a Logic 8 és SONAR 7 esetében tapasztalt árcsökkenés nem gyűrűzik be ide is: 1799 EUR lesz a szoftver ára (valószínűleg a belefektetett fejlesztési erőforrásoknak meg kell térülniük). Windows XP/Vista32/Vista64 és legalább OS 10.4-et futtató Mac PPC/Intel kompatibilis lesz – jó hír a felhasználóknak és továbbra is konkurencia az Apple-nek amiből csak profitálhatunk…
A legfontosabb újítás a gyorsulás – minden területen gyorsabb munkavégzést ígérnek, azaz újragondolták a szoftver alapjait. Full surround munkakörnyezet szerepel benne, új teljeskörű automatizálási rendszert kapott, fejlett MediaBay alrendszert a komplett projekt menedzsmenthez, 38 új surround és sidechain képességekkel rendelkező VST3 effektet, új a mixer csatornákon helyet foglaló VST3 Channel EQ (végre korrekt minőséggel). A mixer-ben mindenütt drag-and-drop és copy/paste módszerekkel másolhatjuk és rendezhetjük át a plugin-okat. Az audio editálásban új funkciókkal, gyorsabban és pontosabban dolgozhatunk mint eddig és kapott egy Post Filter-t, mely a nemkívánatos zajok kiszűrésért felelős (pl. háttérzaj a felvett anyagban).
Úgy néz ki, megcsinálták végre normálisra a routing-ot, most már bármely sávon lehet fogadni az effekt/group csatornák kimenetét, resampling lehetőséggel mindenütt, illetve template-ek gyorsítják az ismétlődő audio feladatok esetén a konfigurációt, felvételt, submix-ek készítését, stb. A Track Quick Controls segítségével minden sávon egyedileg 8 definiálható paramétert jeleníthetünk meg és érhetünk el gyorsan az Inspector-ból, MIDI learn segíti a gyorsabb beállítást és a beállításokat el is menti a projekt file-ba. A Track Preset funkcionalitás teljes strip konfigurációt ment (kereshető a MediaBay által), sőt lehetséges csoportok mentése is, így egy kattintással visszatölthetünk bármennyi sávot, előre konfigurálva tetszésünk szerint a különféle feladatokra.
A megjelenésével egyidőben a Steinberg kiadja a Nuendo Expansion Kit: Cubase Music Tools for Nuendo 4 (NEK) névre hallgató bővítőcsomagot is: ez a Cubase-ből hozza a kifinomultabb zenei szerkesztési lehetőségeket, a Cubase MIDI Drum Editor-t, 4 integrált VST hangszert és a MusicXML szabvány támogatását. A NEK ára 299 EUR.
Nuendo 3 felhasználóknak a frissítés NEK nélkül 249 EUR-ba fog kerülni, NEK-el együtt pedig 439 EUR lesz az ár. Az újítások részletes leírásáért keresd fel a Steinberg honlapot.

Nuendo 4
Cimke:                                                             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük