A Project Playlist is bekerült a nagy kiadók által hajtott mókuskerékbe: perbe fogták, csakúgy mint a zenei startup-ok sokaságát, és valószínűleg ugyanúgy peren kívüli megállapodás elé néznek (kényszerülnek?), akárcsak a többiek.
A perben 3 nagy kiadó vádolja szerzői jog megsértésével a Project Playlist-et. A Sony BMG most ebből kimaradt, inkább a bíróságon kívüli megegyezésben bíznak. A per kulcseleme, hogy egyáltalán az üzleti modell jogsértő-e vagy sem? A Project Playlist a felhasználóknak lejátszási listák létrehozását engedi, a listák az Interneten megtalálható tartalmakra hivatkoznak. Ez kissé kaotikus és kevésbé megbízható működést eredményez, viszont hatalmas üzleti potenciállal bír, hiszen nem kell a dalokért és egyéb tartalmakért fizetnie a Project Playlist-nek.
A Project Playlist alapító és ügyvezető Jeremy Riney szerint a DMCA (Digital Millenium Copyright Act) kielégítő védelmet nyújt számukra, de ennél is érdekesebb és fontosabb lehet az, hogy olyanok szerepelnek szakértőként az ügyben mint Jay Berman, korábbi RIAA és IFPI főnök, aki ráadásul Project Playlist igazgatósági tag is egyben. Mellette komoly ügyvédi gárdát is felvonultattak, a per kimenetele erősen kétséges mindkét oldal számára.
Lássuk be, sokkal inkább arról lehet szó ebben az esetben is, hogy a per súlya alatt akarnak a kiadók kicsikarni megállapodást a Project Playlist-től, mely után persze ejtik a pert. Ez a megoldás hihetetlen mértékben elszaporodott az USA-ban, természetesen óriási mértékű követelésekkel a felperes részéről. A kommentárok között is rengeteg hozzászólás erősítette ezt az álláspontot: a kiadóknak nem céluk eltüntetni a piacról az induló vállalkozásokat, azonban igencsak megkérik az árát annak, hogy játékban maradhassanak. Legutóbb pont az Imeem-el történt ez a Warner ellenében… Az sem mellékes, hogy már csak azért is komoly pénzt kell előre kifizetni hogy a startup-ok az asztalhoz ülhessenek, rendszerint több tízmillió dollárt.
Itt találod a Project Playlist weboldalát.

Project Playlist: per és megállapodás
Cimke:                                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük