Várható volt, és a korábbi hírek egészen pontosak voltak: a Sony 1.2 milliárd dollárér készpénzért megvásárolta a Bertelsmann részét a Sony BMG-ből. A cég új neve a Sony Music Entertainment Inc. lett.
Az ár a korábban tippelt tartomány alját súrolja. A Bertelsmann 1.5 millárdot szeretett volna kapni a részéért, de tekintve a zeneipar gyengélkedését és a minél korábbi értékesítés utáni vágyat, nem tekinthető rossznak. A Bertelsmann-nak megmaradt a katalógus egy kis része (amely a múlt évben 20 millió dollár bevételt hozott), illetve továbi megállapodások születtek szolgáltatások nyújtására, amelyek összesen valahol mégis az 1.5 milliárd dollár körülire növelik az üzlet értékét. Pletykák szerint a Bertelsmann az így befolyt pénzt a BSkyB-nek az ITV-ben való 17.9%-os részesedésének a megvásárlására óhajtja fordítani.
Összehasonlítási alapként, a Terra Firma 3.2 milliárd angol fontért vásárolta meg az EMI-t (ami kb. 6.4 milliárd dollár). A Warner Music Group aktuális piaci értéke kb. 1.2 milliárd dollárra tehető.
A Sony az üzlet keretében csak a felvételekre tette rá a kezét. A BMG Music Publishing nem része az üzletnek, azt a Bertelsmann 2.09 milliárd dollárért a Vivendi-nek adta el 2006 végén.
Itt pedig a Bertelsmann CEO-nak a Sony BMG alkalmazottaknak küldött hivatalos levele olvasható.
A Reuters jóvoltából pedig megtekinthető a teljes Sony BMG történet fontosabb állomásai időrendbe szedve.

A Sony 1.2 milliárd dollárért kivásárolta a Bertelsmann-t
Cimke:                             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.