A hírt ugyan minden elképzelhető módon takargatni igyekszik az USA hadsereg (sorra szedetik le a cache-ekből is a linkeket – az eredeti dokumentum egy megállapodás tervezet volt, innen az infó), de kiszivárgott, hogy a már létező 336 PlayStation 3-ból álló szuperszámítógép clusterüket bővíteni akarják még 2200 darabbal Sony PS3-al. Játékgépek háborúja?
És igazuk van – kiszámolták, hogy ez a legköltségkímélőbb módja a szuperszámítógép cluster építésének. Az aktuális rendszerben a gigabit port-okat egy szokásos 24-es hub-ba kötve, Linux alapon fut a rendszer. Cél a jövő hatékony architektúrájának megtalálása és a high-performance computing alkalmazások.
Ez nemcsak a Sony sikerét jelenti, hanem sokkal inkább az IBM-ét és a Cell processzorért. Anno a Cell körül iszonyú hype volt, gondolom mindenki látta a demó videót ahol 1 Cell 24 független HD videó streamet futtatott és skálázott vissza egy képernyős megjelenítésre realtime. Egy 3.2GHz-es Cell 200 GFLOPS-nál is többet tud, de azt ki is kell hozni belőle – a PS3-ban a teljesítmény 150 GFLOPS-nál megáll. Viszont a Cell blade szerver kontra PS3 árak sem ugyanazok.
Az üzlet a Sony sajátos üzleti koncepciójának köszönhetően jöhet össze. A Sony áron alul adja a PS3-at, hogy a rá épülő ökoszisztémát fenntartsa. A hadseregnek nyilván semmi nem kell a körítésből és lépnek a nagyon kedvező árú vasakkal.

SONY PlayStation 3, mint katonai szuperszámítógép
Cimke:                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük