FonautográfA világ első hangfelvételének a “Mary Had a Little Lamb” dalocskát ismertük, melyet Thomas Edison készített. És mint az most kiderült, mindnyájan tévedtünk.

Amerikai zenetörténészek párizsi archívumokban való kutatómunkája során találtak egy két évtizeddel korábbit, Édouard-Léon Scott de Martinville feltaláló munkásságának köszönhetően. A felvétel az “Au Clair de la Lune” népdal, dátuma 1860 április 9. és a fonautográf géppel készült. Igaz, ez a felvétel nem lejátszásra született anno, a hang optikai reprezentációjának nem volt megfelelő lejátszója – hangszóró sem létezett abban az időben. A feltaláló a fonautográf felvételét, a fonautogramot titkosítási céllal kívánta hasznosítani. A technika lényege, hogy íves felületre egy fej a hanghullámokat belekarcolta az oda kifeszített, olajlámpa füstjével bevont papírra.

Mégsem Edison készítette a világ első hangfelvételét
A Lawrence Berkeley National Laboratory tudósai viszont készítettek egy lejátszót, így most meghallgatható a felvétel – hi-fi minőséget senki ne várjon. Viszont elsőnek megteszi. A felfedezés Edison érdemeiből sem von le semmit – az ő felvételeit le is lehetett játszani. 🙂

A New York Times weboldalán egy remek cikket olvashatsz a felfedezés hátteréről és a technikai részletekről és meghallgathatod a felvételeket.

Mégsem Edison készítette a világ első hangfelvételét
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük