Az előre feltöltött lejátszók koncepciója forró téma lett az elmúlt évben. A pre-loaded koncepció szerint az újonnan vásárolt lejátszók a memóriájukban előre feltöltött tartalmakkal érkeznek, és ez benne van az árban. Ezzel egyrészt a lejátszók gyártói igyekeznek a termékeiket népszerűsíteni és nagyobb eladásokat generálni, másrészt a tartalmak jogtulajdonosai az eladott lejátszók után részesedést kapnak.
Az utóbbi 2 hétben leginkább az Apple iPod lejátszók pre-loaded koncepciója keltett nagy visszhangot, és bár sokan szkeptikusan látják a helyzetet, az Apple erejét kihasználva a kiadók nagy előrelépést érhetnek el. Európában a Nokia nyomul a legjobban – jelenleg a Universal Music Group és az EMI Music a partnerei, de továbbiak betársulása is várható. A Nokia kezdeményezése szépen beleillik a Universal Music által kitalált Total Music koncepcióba – mely szerint a zenés/videó tartalmakat minden feliratkozás alapú vagy egyszeri bevételen alapuló szolgáltatásba és termékbe integrálni szeretnék.
Erre az új piacra lép most be a SanDisk, mely az USA-ban az iPod mögött a második a lejátszók eladásait tekintve. A SanDisk nem csak egy fronton támad – mivel a flash memóriák piacának is tekintélyes szereplője, a pre-loaded koncepciót kiterjeszti azokra is – és itt kiváltképp a microSD memóriakártyákra helyezi a hangsúlyt.
A SanDisk jelentős erőket mozgatott meg eddig is a microSD formátum promóciójának érdekében, a formátum minél szélesebb körű elterjesztésén munkálkodva. 2005 végén a SanDisk egy Rolling Stones albumot töltött a kártyákra, melyeket 40 dollárért árusított. Ezután, felismerve a felhasználók soha meg nem szűnő igényét az egyre nagyobb tárkapacitású memóriakártyák iránt, a microSD kártyák kapacitását folyamatosan növelte. 2007 végén 8GB volt a maximum, mely most 12GB-ra nőtt – ekkora helyen már tisztességes mennyiségű zene/videó fér el.
A SanDisk saját új Sansa lejátszója, az áprilisban megjelenő Fuze is rendelkezni fog beépített memóriáján kívül microSD slot-al. A cég 512MB-os, zenékkel és videókkal előre feltöltött kártyákat tervez csomagolni a lejátszóhoz – a microSD kártyák pedig korlátozás nélkül cserélhetők a formátumot támogató digitális lejátszók között (pl. Nokia N95). Mivel a kis helyigény miatt a microSD formátum a mobil eszközökben, telefonokban, PDA-kban népszerű, ahol a legnagyobb eladások történnek (kiváltképp a távolkeleten, ahol a mobil piac lendülete nem csökken), a SanDisk koncepciója valós potenciállal rendelkezik.
A koncepció logikus továbbfejlesztése lenne, ha a gyártósorról kikerülő kártyákat zenekarok, stílusok, válogatások mentén is fel lehetne tölteni tartalmakkal – így a vásárlók specializáltabb, az ízlésüknek jobban megfelelő tartalmakat kapnának. Természetesen a tartalmak mind DRM mentesek, szabadon lejátszhatók az összes, a microSD formátumot támogató eszközön.

Pre-loaded lejátszók és memóriák a SanDisk-től
Cimke:                                             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.