Vasárnap, azaz május 4-én elkezdődött a Kingston Cruisers zenekarral való közös munka. Akik nem olvasták volna korábban, a zenekar a Budapest Fringe fesztiválon felajánlott különdíjunk nyertese.
Május 4-én a dobokat vettük fel, a teljes napot erre szántuk. Igyekeztünk mindenben a legjobb minőségre törekedni, többek között SSL előfokokkal és Microtech Gefell mikrofonokkal dolgoztunk. Hallatszik is az anyagon, még a kamera konzumer mikrofonján keresztül is gond nélkül átjön a web-es formátum tömörítése mellett is.


Néhány szó magyarázatul a videó mellé a munkamenetről. A nap kábelezéssel indult, amit kihagytunk a videóból 🙂 majd utána a dobot állítottuk össze és hangoltuk a feljátszóhelységben.
Meglepő módon elég hamar sikerült szuper hangot kicsalni a lábdob + pergő párosból, a lábdobon szöszöltünk pár percet – némi mikrofonpozicionálás és a channel strip megfelelő gate/kompresszor/EQ beállítása után ez is megoldódott. A pergőhöz hozzá sem kellett nyúlni – elsőre tökéletes volt minden szempontból, de egy kis extra magas definíciót adtam hozzá az SSL Alpha VHD Pre-n keresztül. A cineknél a sztereó térben való elhelyezéssel szórakoztunk, illetve a pergőt igyekeztem a lehető legtökéletesebben kizárni az overhead mikrofonokból. Itt nagyon jól jött az SSL Alpha VHD Pre, a 2. és 3. felharmonikusok közötti arány beállításával voltam képes a cinekből a meleg hang és a hidegebb zizegés közötti tökéletes arányt belőni. Ez a lábcinnél is bevált, a nem egy szettből való alsó és felső pár hangzását a variálható harmonikus torzítással közös nevezőre hoztam.
A legtöbbet a tamokkal kellett foglalkoznunk – elsőre képtelenek voltunk a lábdob + pergő hangzásához megfelelő tam hangokat kicsikarni a setup-ból. Némi tompítás után tökéletesen jó alsó tam hangzást találtunk, mely egyszerre volt testes, de nem nyomta el a pergőt és a lábdobbal is remekül összehangzott. A felső tam viszont egyértelműen a legkeményebb dió volt. Az alsó tam esetében remekül bevált AKG csíptetős mikrofon a felső tamon minden szempontból elhasalt – iszonyúan zavaró csengő-bongó hangzást adott, ami az egész feeling-et hazavágta. Az biztos, hogy ez nem a csíptetésből adódott, mert kézben tartva is ugyanazt az eredményt hozta. Pedig nem adtam fel egykönnyen, minden lehetséges pozíciót és tompítást kipróbáltunk, de be kellett látni, hogy itt komolyabb eszközre van szükség.
Ha már a kezem alatt van egy komplett Microtech Gefell mikrofonkészlet, akkor hülye lennék nem használni. Először az M300-al próbálkoztam, de az UMT70S lett végül az, ami azonnal megfogott mindnyájunkat, ahogy az állványra felkerült. Mint a videóban is látszik, elég szokatlan pozicionálást kellett választanom: a mikrofont vese karakterisztikával használva a felső bőr és a dobtesten középen található légrés közé állítottam. Először a bongó hang elkerülésére pusztán a légrést próbáltam, de ekkor elveszett a tam öblössége, azaz a bőr hang mindenképpen kellett, csak nem olyan mértékben, mintha közvetlenül felülről mikrofonoztam volna. Pár próbálkozás alatt sikerült belőni az ideális pozíciót itt is, és a végén el kellett ismernünk, hogy abszolút az elképzeléseinknek megfelelő hangzást kaptunk.
Talán furán hangzik, de kb. 6 óra ment el a setup-al, persze nem hajtott a tatár. Igyekeztünk minden szempontból megvizsgálni a setup-ot, és ha bármiben javíthattunk, akkor addig csináltuk, amíg mindenki megelégedett az eredményekkel. Ezek után gyerekjátéknak tűnik a dobtémák feldobolására fordított valamivel több mint 2 óra, melynek nagy része ráadásul visszahallgatással és megbeszélésekkel ment el. Az egész játszi könnyedséggel működött, a setup is remekül muzsikált, mi is nagyszerűen éreztük magunkat.
Távozáskor öröm volt látni az elégedettséget a mindenki arcán – persze az enyémen is. Talán még korábban is végeztünk, mint ahogy terveztük és jó hangulatban töltöttük a napot a stúdióban. Ez a felvételeken is hallatszik – és ez a legfontosabb. A következő részekben a gitárok, az ének + vokálok, és a fúvós hangszerek felvételeit láthatjátok majd.

Stúdióblog: Kingston Cruisers – dobfelvétel
Cimke:                                                     

8 thoughts on “Stúdióblog: Kingston Cruisers – dobfelvétel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.