Egy frissen közölt Billboard felmérés szerint a Yahoo felhasználók inkább a Wikipedia oldalain keresnek információt a zenekarokról, mintsem a MySpace oldalain. A Yahoo-tól származó információk szerint azokban az esetekben, amikor a felhasználóknak a keresési találatokban választaniuk kellett egy zenekari oldal, MySpace profil és Wikipedia cikk közül, akkor a felhasználók kétszer gyakrabban kattintottak a Wikipedia linkre, mintsem a Myspace profilra.
A felmérés nem tartalmazta sem a Google, sem a Wikipedia vagy a MySpace saját keresőiben megjelenített találatokat. Ez a felmérés pontosságát némileg kérdésessé teszi, de mindenképpen megfontolandó a zenekarok és előadók számára.

A Wikipedia lenyomja a MySpace-t?
Cimke:                                 

4 thoughts on “A Wikipedia lenyomja a MySpace-t?

 • 2008-03-25 at 10:03
  Permalink

  Hihető: nézz meg egy MySpace oldalt, úgy néz ki, mint egy karácsonyfa, tele van mindenféle webkettes információmentes szarral, míg egy Wikipedia oldalon minden információ szépen bekezdésekre tagolva van fehéren feketén leírva.
  Egyébként én meg a discogs.com -ot használom ilyesmire.

  Válasz
 • 2008-03-25 at 18:41
  Permalink

  Nem is csak az, hogy a myspace túlságosan sok fölösleges elemet tartalmaz a tartalom szempontjából, hanem myspace oldalt csak a gazdája gondozhatja, mig a wikipédián a nagy közönség, aki tud valamit, ergo az információk sokkal objektivebbek. Másképp fest egy zenekarról, hogy a “legjobb rock banda” a saját myspace lapját, meg máshogy a wikipédián.

  Válasz
 • 2008-03-25 at 18:58
  Permalink

  Engem az gondolkodtat el, hogy a Wikipedian és egyéb wiki gyűjtőoldalakon felgyülemlett hatalmas mennyiségű RELEVÁNS információt hogyan lehetne értékesíteni, illetve miért nem történt meg ez eddig. Amint látható, hatalmas potenciál lapul benne, a kérdés, hogy etikailag/technikailag milyen formában kivitelezhető ez.
  Mondok egy példát: ha pl. a Wikipedia-n a szerkesztők valamilyen módon részesülnének az adott oldal reklámbevételeiből vagy az ott nyújtott plusz szolgáltatásokból/e-shop megoldásokból akkor tuti még nagyobb lenne a közreműködési kedv. Persze ez magával hozza annak a kérdését is, hogy így nem-e csökken az információk pontossága, hitelessége, de valamilyen értékelő rendszerrel és a kifizetések visszatartásával szerintem ez kezelhető lenne.
  Ami biztos, hogy a wiki oldalak tiszta, átlátható, sallang-mentes struktúráját nehéz überelni. Ahogy ern0 is írta, a siker nagyrésze biztos hogy innen származik, de repa, neked is igazad van a közösségi szerkesztés erejével.
  Kíváncsi vagyok milyen irányba halad tovább a Wikipedia, marad a hatékony, de fapados tudástár vagy előbb-utóbb üzleti modell-t építenek ki köré?

  Válasz
 • 2008-03-25 at 22:00
  Permalink

  Szerintem az lesz, mint a Linux (Apache, PHP, GCC stb.) esetében: maga az alap sw ingyenes, meg szabadon felhasználható, de a köré épített prémium dolgokért elkérik a pénzt, pl. van ilyen realtime Linux, ami fizetős, vagy PHP-ra a Zend, meg biztos vannak jófajta fizetős PHP-s CM sw-ek is, vagy GCC mellé fizetős debuggerek.
  Wikipedia esetén nehezebben tudnék példákat hozni, mi fog ráépülni, de lehet mondjuk mobil hozzáférés, vagy egy okos value add-on indexelés.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.