Suge Knight többé nem a Death Row kiadó tulajdonosa. A Tennessee székhelyű Global Music Group 25 millió dollárért megvásárolta a legendás hip-hop kiadót, annak minden vagyonával (és kötelezettségével) együtt, beleértve Snoop Dogg, Dr. Dre és Tupac Shakur felvételeit is, melyeket a kiadó szárnyai alatt készítettek. Bónuszként 20 eddig kiadatlan Tupac dal került az új tulajdonos kezébe – már ezért megérte. A licitálásban a Global Music Group maga mögé utasította a Warner Music Group-ot és az EverGreen Copyrights-ot is.
Suge Knight kényszerből adta el a kiadót – egy csődbírósági határozat értelmében árverezésre kellett bocsájtania azt és a legtöbbet ajánló vásárlónak eladni. A csődbírósági eljárás annak a 2005-ös pernek a folyománya, melyben Lydia Harris kiadó társtulajdonosnak 107 millió dollárt ítéltek meg, miután kényszerítették, hogy elhagyja a kiadót. Suge Knight 2006 áprilisában kért csődvédelmet a kiadó ellen.
A Global Music Group nincs könnyű helyzetben a vásárlással. A Death Row fő értéke Tupac Shakur felvételei továbbra is az örökösök és az EverGreen engedélyét igénylik. Az EverGreen már kinyilvánította együttműködési hajlamát, de az örökösökkel nem lesz ilyen egyszerű a helyzet… További problémát jelent a Death Row-val szemben pereskedő rengeteg dalszerző, zenész és előadó, akik nem kapták meg a royalty-jukat. Zűrzavaros, lezáratlan bírósági ügyek, az új tulajdonos hírére újra előkerülő régi sérelmek – könnyen lehet, hogy a Global Music Group egy darázsfészekbe nyúlt bele.
A legnagyobb kincs Tupac eddig kiadatlan felvételei, melyeket minél hamarabb pénzzé kell tennie az új tulajdonosnak, hogy megnyugtatóan rendezhesse a Death Row körüli problémákat. Talán év végére újabb Tupac lemezzel vagy lemezekkel gazdagodhatunk… de jó lenne.

25 millió dollárért kelt el a Death Row
Cimke:                                             

2 thoughts on “25 millió dollárért kelt el a Death Row

 • 2008-06-29 at 02:29
  Permalink

  20 kiadatlan 2pac dal??? Ez azért vicces, hogy lassan (?) több lemeze jelent meg a halála után mint előtte…

  Válasz
 • 2008-06-30 at 16:29
  Permalink

  Azért várjuk meg, hogy ez a 20 dal mennyire komplett, mert lehet, hogy demó szintjén van a legtöbb, vagy normálisan meg kéne keverni/master-elni őket, stb – erről bezzeg nem nyilatkoztak.
  Annak idején a Death Row-nál olyan ütemben ment a muka, hogy 2 nap alatt készítettek komplett lemezeket, mastering nélkül persze. El tudom képzelni, hogy ezek a dalok eddig az asztalfiókban pihentek, pont azért mert félkészek vagy lenne még vele meló.
  És ha már be kell fejezni, akkor nehogy Timbaland vagy baráti köre kezébe adják, mert rájuk borítom a keverőpultot. Dr. Dre kell ide nekem!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.