A brit tartalom tulajdonosok és ISP-k sorozatos kezdeményezések, elutasítások és egyezkedések után a kormány nyomására megegyezéshez közeli állapotba jutottak a legális fájlcsere kérdésében. A koncepció jelen státusza szerint külön broadband csomagokat alakítanának ki az ISP-k, melyek korlátlan P2P fájlcserét biztosítanának a felhasználóknak. Ezzel a britek a másodikak lennének a világon Dél-Korea után, ahol a felek közös megegyezése alapján a tartalomtulajdonosok licencet biztosítanának a hálózati szolgáltatóknak, így próbálva megelőzni az illegális fájlcseréből adódó
további veszteségeket. Fontos kiemelni, hogy a brit kormány ultimátumot adott az iparági szereplőknek – vagy megegyeznek, vagy a kormány hoz rendelkezést – és nyilván még mindig jobb közös megegyezés alapján alakítani a piaci körülményeket, mint a kormányra hagyatkozni és tűrni annak döntéseit.
Egyelőre semmilyen megállapodást nem írtak még alá, és komoly kérdések merülnek fel. Kérdéses az elosztás mértéke a fizikai, recording és publishing jogtulajdonosok között, továbbá az adminisztráció mikéntje és költsége. A kiadott zenék nagy része soha nem rendelkezett digitális licenccel – ezekkel mi legyen? Az árat mindenesetre az ISP-k fogják meghatározni.
Fontos kiemelni, hogy a mai broadband szolgáltatásokkal ellentétben az új modell kifejezetten bátorítja a fájlcserét. Természetesen érdekből: a megosztások száma fontos tényező lesz, továbbá a britek olyan új szolgáltatásokat remélnek megjelenni, melyek eddig a piaci környezet miatt életképtelennek tűntek. Azt is fontosnak tartják, hogy nem kell többé a tartalmak után vadászva kártékony oldalakra belépniük a felhasználóknak, a pornográfia, pedofília és adathalászat csökkenését várják. Az sem mellékes, hogy a dalok címei nem lesznek többé vicces karakterekkel és szleng kifejezésekkel tarkítva – ettől a zenekereső szolgáltatások fejlődését remélik.
A jogtulajdonosok azt remélik, hogy a legális fájlcseréből legalább annyi bevételük lesz mint a csökkenő CD eladásokból, de az optimisták szerint magasan meg is haladhatja azt. Természetesen megvan az esélye annak, hogy a felhasználók soha többé nem vásárolnak CD-t vagy DVD-t. A nagy kiadói négyes amiatt aggódik, hogy nem a piaci részesedésüknek megfelelően részesülnek majd a bevételekből, a függetlenek pedig attól tartanak, hogy a nagyok elnyomják őket. A dalszerzők, előadók és egyéb résztvevők a saját hozzájárulásuk mértékében szeretnének részesedni a bevételekből.
Márpedig muszáj lesz megegyezni – különben közbelép a kormány és nem lesz esély alakítani a folyamatot. 2008 végére vagy legkésőbb 2009 első negyedévére várható az új broadband csomagok megjelenése, addig biztos sok, vitákkal és érdekellentétekkel tarkított nap áll a felek előtt.
Itt olvasható a The Register cikke a témában.

Legális P2P a briteknél az év végére
Cimke:                                             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.