A HDMI licenc szervezet bejelentette, hogy elkészült a HDMI 1.4-es specifikációjának végleges változata, mely június végén válik publikussá. A változások az újonnan bevezetett különféle modern felbontások és színterek, a hátulütő pedig a kábelek és csatlakozók variációjának növekedése.
A felbontások bővítése szükséges lépés a Blu-ray, nagyfelbontású TV-k, és egyéb eszközök támogatásához. 3D támogatás is bekerült, benne dual-stream 1080p felbontással. 2K és 4K mozi felbontás is része az 1.4-nek, és kibővítették sYCC601, Adobe RGB és AdobeYCC601 színtér specifikációkkal – ez főleg a digitális fotózásban érdekeltek számára jó hír.
Az új 1.4-es specifikáció egy opcionális Ethernet kompatibilis HDMI adatcsatornát is bevezet. Ez a csatorna kétirányú kommunikációt tesz lehetővé max. 100Mbps sebességgel, és az adatátviteli képességek lehetővé teszik egy Internet-re csatlakoztatott eszköz kapcsolatának megosztását, továbbá a tartalommegosztást a csatlakoztatott HDMI eszközök között.
Egy audio return csatorna HDMI upstream audio átviteli képességeket biztosít – ez kibővíti a jelenlegi downstream audio csatornát, továbbá elméletileg teljesen kiküszöböli a külön kábelezést az audio kapcsolatok esetén.
Üröm az örömben, hogy nem kevesebb, mint 5 különféle kábeltípust tartalmaz az 1.4 specifikáció, továbbá egy “micro” port definíciót és az autóipar számára egy specifikus csatlakozási rendszert – a meglévő standard és mini HDMI port-ok mellett. Az autóipar számára kigondolt csatlakozási rendszert sokan feleslegesnek tartják, ugyanis egy speciális, rázkódásnak, hőnek és zajnak ellenálló csatlakozási rendszert vezet be, bár kérdéses, hogy van-e értelme a HDMI-nek az autóban – de erre majd megadják a választ a West Coast tuning csapatok. 🙂 A “micro” csatlakozót hordozható eszközök számára találták ki, ez tipikusan az iPhone/Zune és hasonszőrű társaikat takarja.
A kábeltípusok: standard, “high-speed” (ez a 3D-hez és 2k/4K digitális mozihoz), az előző kettő Ethernet képességekkel ellátott verziói és az autóipar számára fejlesztett specifikus. A micro-HDMI csatlakozó 19 tűs és max. 1080p felbontást nyújt a mobil eszközöknek. Ha ezt összeadjuk, akkor 45 különféle variáció adódik, ami a felhasználóknak még sok fejfájást és extra kiadásokat fog jelenteni, ebben biztos vagyok. Tekintve, hogy a HDMI céljai között az egyszerűsítés is kiemelten szerepel, most ezzel a specifikációval alaposan betettek maguknak.

HDMI 1.4 specifikáció, hátulütőkkel
Cimke:                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.