A LimeWire komolyan törekszik egy fizetős platform kialakítására, mely a nagyon sikeres – és nem mellesleg teljesen ingyenes – fájlmegosztó szolgáltatásának alternatívája lehetne. Első nagy lépésként megállapodás született az Orchard-al, a független kiadókat tömörítő disztribútorral kb. 1.2 millió dal licencelésére, melyek be is kerültek a webshopba. Jelenleg összesen több mint 2 millió dal alkotja így a katalógust. A bolt DRM-mentes, 256kbps MP3 formátumú dalokat tartalmaz, mely mind minőségben, mind hordozhatóságban elnyerte a felhasználók kegyét.
A LimeWire bolt két megoldást nyújt: a-la-carte egyéni letöltéseket és feliratkozás alapú havi szolgáltatást. Havi 25 letöltés 9.99 dollárba kerül, 50 letöltésért 14.99 dollárt kérnek és 75 letöltésért 19.99 dollártl. Ha a rendelkezésre álló keretet az ember maradéktalanul kihasználja, akkor valóban nagyon olcsón és legálisan juthat zenéhez.
A kérdés azonban az, hogy kinek is szól ez? A LimeWire ingyenes fájlcserélő szolgáltatása milliók számára biztosítja a digitális tartalmakat, és az ingyennél olcsóbban nem lehet… A cég elmondása alapján “a nullához képest hatalmas fejlődést látnak”, jó, ez érthető… Az már inkább figyelemre méltó, hogy állítólag havi szinten megduplázódik a royalty csekkek összege, de ezt még független elemzésnek is meg kell erősítenie.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a LimeWire évek óta pereskedik a digitális tartalmak disztribúciójáról, és ennek a költsége nem kis tétel. Elképzelhető, hogy az új bolt valamilyen módon már ezt a pereskedést igyekszik lezárni, a problémás tartalmak átirányíthatóak lennének a fizetősek közé, ahonnan a jogtulajdonosok ellenőrizhetően jutnának bevételekhez. A LimeWire ugyanakkor továbbra is kiáll amellett, hogy szolgáltatásuk “organikus peer-to-peer” keresési találatokat nyújt a felhasználóknak, mellyel a kiadók nem tudnak egyelőre mit kezdeni. A LimeWire képviselőjének szavai alapján a cég határozott szándéka, hogy mind az előadók, mind a kiadók és a LimeWire is jól járjanak, és a fizetős szolgáltatás az első lépcsőt képviseli ebben a tervben, melyet később változatos szolgáltatásokkal és funkciókkal terveznek kibővíteni.
A LimeWire óriási népszerűségét tekintve, minden előadónak és zenekarnak érdemes elgondolkodnia azon, hogy milyen módon tud bekerülni a rendszerbe. A legegyszerűbb és önmagát adó megoldás az Orchard disztribúció, vagy olyan label szerződés kötése, ahonnan az Orchard elérhető. Egyébként sem szabad az Orchard-ot figyelmen kívül hagyni, mivel a 4 nagy kiadó mellett feljöttek az 5. helyre és a legnagyobb független kiadókat tömörítő disztribúciós szervezetté váltak, ezért mind az üzleti, mind az érdekérvényesítő potenciáljuk hatalmas. A LimeWire disztribúciós platformjával megfejelve nagyon komoly potenciál húzódik meg mögöttük, miközben számtalan más szolgáltatással is partneri viszonyban állnak.

Elindult a LimeWire fizetős zeneletöltés szolgáltatása, de vajon kinek?
Cimke:                                             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.