A MySpace mostantól blokkolja a Project Playlist elérést, legalább 1 nagy kiadó felől érkező nyomás hatására. Bennfentes infók szerint a MySpace inkább a blokkolás mellett döntött, mintsem hogy kockáztassa a nagy kiadókkal megtalált üzleti viszonyt, ami a nemrég megújított MySpace Music hajtómotorja. Mindenki magának is ellenőrizheti: a Project Playlist (playlist.com) widget betöltése soha nem fejeződik be és helyette a “Waiting for MySpace to respond” üzenet található.
A MySpace is elismerte a blokkolást. “Szabályainknak megfelelve a jogtulajdonosok kérésére blokkoljuk a hozzáférést azon 3rd party weboldalakhoz, amelyekről a jogsértő magatartás feltételezhető. Ezen elvek alapján megvizsgáltuk néhány nagy kiadóvállalat kifogásait és úgy döntöttünk, hogy közös érdekünket szolgálja a Project Playlist widget-ek letiltása a MySpace oldalain, és mostantól kezdve nem engedélyezzük ezen widget-eket a MySpace platformon.” – áll a hivatalos közleményben.
A Project Playlist online lejátszási listákat tesz megoszthatóvá, amelyek az Internet bugyraiban található fájlokra mutatnak. A kiadók kezdettől fogva jogsértőnek tartották a működést, mely véleményük szerint nemcsak önmagában jogsértő, de bátorítja is a felhasználóit.
A kiadók minden lejátszási listákon alapuló szolgáltatás ellen ádáz harcot vívnak, és eddig “szép” sikereket könyvelhetnek el: a Muxtape és Mixwit bezárt a nyomás alatt (bár bírói döntés született egyik esetben sem). A mostani akcióval a MySpace elébe megy a hivatalos jogi procedúrának, partnerei nyomásának engedve. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a MySpace-nek is kapóra jön a lehetőség: a Project Playlist által biztosított funkcionalitás közvetlen ellenfele a MySpace Music streaming lejátszási lista funkcionalitásának. Két legyet egy csapásra, így megy ez.
Update: a blokkolás mostantól kitejedt a Facebook és Friendster oldalaira is. 🙁

A MySpace blokkolja a Project Playlist-et és a nagy kiadók pártjára áll
Cimke:                         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.