A Renoise eddig is a tracker-ek királya volt szerintem, de az új verzióba egyszerűen nem lehet belekötni. A Renoise 2.5 beta már elérhető a regisztrált felhasználóknak, és a nemsokára érkező 2.6 további integrációt, szkriptelési lehetőségeket ígér.

Mitől olyan jó a Renoise 2.5? Összeházasítja a tracker funkciókat az Ableton Live és társai által megalapozott grid funkcionalitással. Minden modulálható mindennel, széleskörű vezérlési módok, szkriptelés, MIDI és OSC (OpenSoundControl) támogatás mindenütt. Azaz, ezekből még nem minden, de a v2.6 2010 év végi megjelenésével teljes lesz a kép.

A fontosabb v2.5 újdonságok:

  • A Pattern Matrix az atomi tracker egységeket fogja össze, azokat mint építőkockákat használva teszi lehetővé nagyobb kompozíciók készítését, anélkül, hogy megőrülnél a részletektől. Ja, és teljesen átméretezhető, látni engedi mi történik egyes dobozok belsejében.
  • A paraméterek vezérléséért felelős Meta-Device eszközök láncba fűzhetők, mindenütt + cross-track routing!
  • További érdekesség, hogy a Renoise képes a VST/AU hangszereket sampling-elni, és azokból hangszereket készíteni, így kevésbé kell aggódni egy élő fellépés során az esetleges lefagyásokért.
  • Beépített effektek: cabinet szimulátor, stutter (erre van magyar megfelelő?), jelkövető Meta Device, X/Y pad kontroller link
  • jobb belső időzítés és PDC (plugin delay kompenzáció)
  • MIDI akkordok, MP3 támogatás Linux-on, és további felhasználói felület optimalizálások
  • …és még rengeteg apróság, hibajavítások, bővített funkciók/komponensek, stb.

A Renoise fórumban az is kiderült, hogy 2010 végére teljes körű paraméterezhetőséget kaphatunk a Renoise-ban a v2.6 verzió által. Ebben interaktív MIDI szkriptelés és OSC támogatás fog szerepelni, amiken keresztül pl. úgy lehet külső kontrollereket csatlakoztatni, hogy nem kell törődni a kontroller kiosztásokkal.

A szkriptelésnek köszönhetően további kiegészítők jelenhetnek meg a Renoise-ban, ahhoz hasonlóan, ahogy ma a böngészőket bővítjük (pl. Firefox, Chrome). A szkriptek kétirányú kommunikációt tesznek lehetővé a Renoise-al – és nem csak a dallal, mint ahogy a jelenlegi XRNS eszközök csinálják. A szkriptekhez custom GUI-t is lehet majd készíteni és gyorsbillentyű kombinációkat kiosztani. Hát, ha ez megvalósul, akkor legalább olyan komoly integráció lesz elérhető, mint a Max for Live esetében.

További infók és letöltés a Renoise weboldalán.

Renoise 2.5: bitang jó tracker!
Cimke: