Két egymásnak ellentmondó nézetről szóló hír látott napvilágot: az elsőben az IFPI közölte, hogy letartóztattak egy DJ-t, amiért pre-release lemezeket adott el, a másikban pedig egy amerikai bíróság kimondta, hogy igenis eladhatók a promo lemezek.

 

Anglia
Az IFPI közleménye szerint egy londoni DJ-t/zenekritikust letartóztattak pre-release lemezek eladása miatt. A hír szerint kb. 150 lemezt adott el az eBay-en. Ez lesz az első ilyen bírósági eljárás, melynek kimenetele egyelőre bizonytalan. Nem lehet tudni, hogy a DJ csak egyszer adta el a lemezeket, vagy másolatokat készített és több példányt is eladott, ugyanis a kettő különböző megítélés alá esik – erről nem szól az IFPI közleménye.
IFPI közlemény

 

USA
Az USA-ban a Universal Music Group nemrég indított pert Troy Augusto ellen, mert promo CD-ket adott el. A UMG arra hivatkozott, hogy a promo lemezek tulajdonképpen a kiadó tulajdonát képezik – ezt a kiadók rendszeresen fel is tüntetik az ilyen lemezeken. A védelemben segítkező Electronic Frontier Foundation arra hivatkozott, hogy Augusto nem követett el jogsértést, hiszen az eladással nem sérült a UMG tartalomhoz fűződő jogköre. Sikeresen – a bíróság is az alperes mellett foglalt állást, és az ő javára zárta le az ügyet.
EFF közlemény

Eladhatók a promo lemezek vagy sem?
Cimke:                             

2 thoughts on “Eladhatók a promo lemezek vagy sem?

 • 2008-06-16 at 12:32
  Permalink

  mindenhol eladják (itthon is) a lemezboltokban a promo (whitelabel) a legjobb csemege, mindig azok a különlegeségek.

  Válasz
 • 2008-06-16 at 13:54
  Permalink

  Szerintem is jogos az eladás. Az USA per folyamán ha jól tudom, az volt a döntő érv, hogy ezekért a lemezekért nem kell fizetnie annak aki megkapja, ergo ajándéknak számítanak. Márpedig ajándékot el lehet adni, ez az USA-ban a “first sale doctrine” néven fut a jogi terminusban.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.