Na ez bitang lesz… Az érintőképernyős vezérlőfelületekben utazó Jazzmutant olyan multitouch (szimultán többpontos érintőfelület) kontrollert tervez a piacra dobni, amely teljes integrációt biztosít a számítógépes munkaállomásokkal. Jelenleg zenei szoftverek szerepelnek a listán de hamarosan videoeditorok, VJ szoftverek kontrollereként is megállja a helyét. Ééérted… akár mind a 10 ujaddal dolgozhatsz ezután, a hatékonyság javul, zsebben a szocialista munka hőse kitüntetés…
Az integráció nem üres marketing duma: a cucc leduplikálja a mixer elemeket a felületen és ezáltal pofonegyszerűen és látványosan tudsz EQ-t, insert effekteket és surround beállításokat vezérelni. Ha ez nem lenne elég: a változásokat is nyomon követi minden paraméternél, ezáltal az automatika módosításait vagy a gépen egérrel történt beállításokat azonnal mutatja. A sávok és effektek nevét teljes szélességben, rövidítés nélkül mutatja ahogy a timecode-ot is.
A felületen a megjelenített elemek valós időben átméretezhetőek, ezáltal nagyobb pontosságot biztosítva a kényes beállításoknál vagy lekicsinyítve azokat, amikor a minél több elem megjelenítése, átláthatósága a fontos. Minden vezérlőelem azonnal elérhető ikonok segítségével. Az egyes sávok állapotát színekkel mutatja: pirossal a felvételre kijelölteket, sárgával a szólózottakat, a kék különféle árnyalataival az aktívakat és a némítottakat.
A Channel Edit nézet egy adott sáv minden vezérlőelemét megjeleníti, az egyes elemek nagyméretű szerkesztési lehetőségével.
Okos widget-ek segítik a többféle nézetet, megkönnyítve ezáltal a navigációt és a szerkesztést. Szűrőkkel szabályozható a megjelenített sávok típusa (pl. csak a némított sávokat). A szekvenszertől függetlenül 8 csoportot tud megjegyezni, ezeket pedig egy érintéssel megjeleníteni, a csoportok akárhány sávot tartalmazhatnak. Az EQ szerkesztése esetén szintén nagyítható/kicsinyíthető a teljes kezelőfelület a pontosabb beállítások kedvéért, külön mód szolgál a Gain mértékének állítására és az adott EQ sáv karakterisztikájának állítására. Egy adott sávon az összes effekt összes beállítása megjeleníthető, szerkeszthető.
A surround beállítások megjelenítése, szerkesztése is elég jóra sikerült. Térben vizuálisan lehet elhelyezni az egyes elemeket, egy ujjal könnyedén mozgatni, forgatni azok elhelyezését és két ujjal szűkíteni/tágítani a teret. Az egyes sávok elhelyezése zárolható, így nem kell tartanod tőle hogy véletlenül megváltoztatsz egy beállítást.
Jelenleg a Steinberg Cubase és Nuendo, az Apple Logic és a Cakewalk Sonar szerepelnek a támogatott szekvenszerek listáján, később ez bővülni fog. Az érintés érzékenységéről néhány szó: nemcsak újjal történő vezérlést támogat, hanem minden, a szükséges erőt kifejteni képes eszköz szóba jöhet, 20 Newton erővel történő nyomást érzékel (egy számítógépbillentyű lenyomása kb. 80 Newton), nem zavarja az izzadtság, sőt állítólag még jobban is kezelhető izzadt kézzel.
Megjelenési dátum: 2007 július 5, az árát hivatalosan még nem hírdették ki, úgy tudjuk 3000$ körül várható. Hát nem olcsó… Nézegess gyönyörű képeket, böngészd a technikai részleteket itt.
A multitouch vezérlőfelületek terjedésével több hasonló gyártó is megjelenhet a piacon, ahogy ezek elterjednek az árak is csökkeni fognak. Amennyiben az Apple-nak és a Microsoft-nak sikerül széles körben is elterjeszteni a technológiát, mindennapos megszokott darabok lesznek ezek a vezérlők a polcunkon. Örüljünk neki!

Jazzmutant Dexter – multitouch kontrollfelület
Cimke:                                                                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük