Jon Lec Johansen már egyszer beírta a nevét a DRM történelmébe, amikor 15 évesen megtörte a DVD-k másolásvédelmét, de most még ennél is nagyobb dobással állt elő. Nem kevesebbről van szó, mint az iTunes DRM megoldásának feltöréséről, és így az azon keresztül megszerzett tartalmak megosztásának lehetőségéről. 2003-ban már közreadott egy szoftvert, ami az Apple Fairplay rendszerét iktatta ki, és ez a húzása logikus következménye a korábbi, nagy port felverő csínytevéseinek.
Cége, a DoubleTwist honlapján ingyenesen letölthető a szoftver, mellyel az iPod és iPhone körül szorul a hurok. Az iTunes audio és video tartalmak kezelésére képes egyetlen hordozható lejátszók eddig az iPod és iPhone voltak – hát ez most már a múlté!
Van azért némi hátulütője a dolognak – a védelem megkerülése a tartalom minőségének csekély sérülésével jár. Az eljárás kissé körülményes – a számítógépen található kijelölt könyvtárba húzva a médiaanyagokat azok a külső eszközökre másolódnak, a web-en keresztül. Az erre felépített rendszer kezdetben Sony PSP játékgépek, Nokia N-Series telefonok, Sony Ericsson Walkman és Cybershot telefonok, valamint Microsoft Windows Mobile okostelefonok felé teszi lehetővé a file-ok másolását. A másolás közben a rendszer a céleszköz képességeinek megfelelő formátumkonverziót is végez. A cég mérései alapján 100 dal másolása kb. 30 percet vesz igénybe.
A DoubleTwist közleménye szerint teljesen biztosak benne, hogy az Apple semmilyen jogi kifogással nem élhet. Álláspontjuk szerint amit csinálnak az nem más, mint baráti közösségeken belüli megosztás elősegítése és elutasítanak mindennemű vádat ennek ellenkezőjéről.
A szoftver a DoubleTwist honlapján tölthető le ingyenesen.

iTunes DRM megtörve, ráncok kisimulva
Cimke:                                                                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.