Még közzé sem tette az Apple az iPhone/iPod SDK-t, de már most igen komoly alkalmazások születnek nap mint nap. A legtöbb természetesen a vezérlési képességeket használja ki vagy fordítja át valamilyen desktop alkalmazás számára.
Alex Le Lievre az eddigi legkomolyabb alkalmazással állt elő: Pro Tools vezérlőt készített az iPhone vagy iPod Touch számára. Annyira élethű az egész, hogy első látásra kamunak tűnik, pedig nem az. A legapróbb részletek is megtalálhatók a vezérlőfelületen, a valós idejű jelszint kijelzés és a transzport gombok is. Sőt, használja az iPhone beépített tilt mechanizmusát: a döntéstől függően jeleníti meg és méretezi át a felületi elemeket.
Állösszekaparós, nyálcsorgatós videó:

Ami az igazán spéci ebben az az, hogy a Digidesign nem publikálja nyilvánosan a kontroller specifikációit. Alex-nak viszont sikerült megoldani a problémát, ellentétben a Jazzmutant-al, ahol pl. a Dexter nem támogatja a Pro Tools-t, mert (legalábbis egyelőre) képtelenek voltak meghekkelni a Digidesign protokollt. Azt hozzá kell tenni, hogy Alex itt némi előnnyel indult: gyakorlott programozó multimédia és Pro Tools plugin fejlesztésekkel a háta mögött.
Amit tudni lehet a ProRemote mostani állapotáról:
Alex ezt kereskedelmi projektnek szánja, azután kerül majd forgalomba, hogy 2008 februárjában az Apple kiadja a hivatalos SDK-t. A vezérlő minden iPhone és iPod Touch firmware revízióval működik. A fejlesztés onnan indult, hogy Alex-et nagyon fárasztotta az, hogy folyamatosan fel kell állnia a hangszerek mellől és a Pro Tools elé ülnie. A szoftver 3 komponensből áll: a mobil felület, a szerver és a MIDI driver alkotják, ahol az utóbbi kettő a számítógépen fut. A szerver egy nem publikus protokollon keresztül kommunikál a 8183 és 8184 TCP port-okon keresztül, és képes Internet szerverként is működni. Ez nagyon durva lehetőségeket rejt magában: pl. Budapesten közlekedve autóból, utcáról vezérelheted egy Los Angeles-i stúdió Pro Tools setup-ját. A szerver akár a Pro Tools-t futtató géptől eltérő másik gépen is futtatható, de az ideális megoldás az, ha egy gépen található a kettő, így a legalacsonyabb a latency a mobil felület irányában.
A szerver és a vezérlő közötti kommunikáció nem a megszokott MIDI ráültetve IP alapra, hanem WIFI elérésre optimalizált, ellentétben a soros MIDI-vel. A szerver a Pro Tools-al (és hamarosan más DAW-okkal is) a Mackie HUI protokollon keresztül tartja a kapcsolatot. A jövőben az iPhone beépített gyorsulás érzékelőjével lehet majd pan-olni és egyéb kezelőfelületi optimalizálás és a használatot megkönnyítő segédfunkciók kerülnek bele.
Eddig is szerettem volna egy iPhone-t (persze 3G-s verziót), de mostantól egyszerűen muszáj lesz beszerezni egyet!
Update: megjelent a teljes verzió, részletek itt.

iPhone vagy iPod Touch vezérel Pro Tools-t
Cimke:                                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.