A Processing iránti rajongásunk semmit sem csökkent az elmúlt időszakban, most pedig egy nagyobb összefoglalót készítettünk a nemrég kiadott Javascript port-olásról, annak előnyeiről, hátrányairól, lehetőségeiről és korlátairól.
Az egész ott kezdődött, hogy sok felhasználónak nehezére esett egy komplett IDE-t konfigurálni a fejlesztésekhez, és ezt felismerve megszületett a javascript port-olás. Persze ezzel együtt nem kis mértékben sérült a funkcionalitás is (a Javascript verziót tekintve), de adott esetben elég lehet az, amit biztosít.
John Resig a Canvas objektum funkcionalitására építve elkészítette a Processing.js könyvtárat. Az egész projekt elfér 5000 sorban, mindössze 10kB-os méretben. Előnye, hogy azokban az esetekben, amikor ágyúval verébre lenne a beágyazott Java applet-ek használata, akkor egészen okos és jó megoldásnak tűnik. Hátránya, hogy maga a fejlesztő is a Firefox 3 bétát javasolja a használatához, bár az Opera 9.5-ben és a Firefox 2 nightly build-ekben a legtöbb demó gond nélkül fut. Készülj fel rá, hogy zabálja a processzort, az utolsó cseppeket is kisajtolja a rendelkezésre álló erőforrásokból, de ez ilyen…

 

Összehasonlítás

Processing JAVA környezetben:

 • egyszerűen bővíthető/kiterjeszthető, JAVA library-k hozzáadásával
 • szinte mindennel kompatibilis, Java 1.3 vagy későbbit követel, ami manapság legalább annyi gépen található meg, mint a Flash
 • gyors, a Javascript-nél sokkal gyorsabb, főleg a processzor-igényes műveleteknél
 • 3D, amit csak akarsz
 • böngészőben és desktop verzióban is fut, minden platformon
 • a desktop által biztosított minden funkcionalitással kompatibilis (MIDI, audió, videó, stb – a bővíthetőség itt nagy szerepet játszik)

Processing JavaScript környezetben:

 • a Javascript lehetőségeire limitált, és sokkal kevésbé bővíthető/kiterjeszthető
 • egy nagy rakás inkompatibilitás – pl. IE7-ben egyáltalán nem működik
 • lassú, kissé instabil, zabálja a CPU-t
 • csak böngészőben fut
 • hiányzik minden desktop funkcionalitás, a hardveres funkciók meg sem közelítik a Flash által biztosítottat

Amiben viszont a Javascript verzió segíteni tud, az a gyors terjedés elősegítése: ez emberek kódrészleteket csereberélnek, fórumokon osztják meg a tudást, és jóval több Javascript-hez értő arc van, mint Java-hoz. Ez előbb-utóbb a komoly képességekkel rendelkező Java-s környezetet is fel tudja húzni és alternatívát jelenthet a Flash mellett. Ezen túl, a Javascript környezet nem túl sok érdekességgel kecsegtet, azon túl, hogy lehetséges volt elkészíteni és működik – az inkompatibilitások, a jelentősen kisebb mozgástér csak az érdeklődők figyelmének felkeltésére érdemes. A komoly fejlesztéseknek úgyis szükségük lesz a Java-s környezetre… A JavaFX multimédiás környezete pedig több mint bíztató, bár kissé lassan halad előre.

Processing Javascript port-olás
Cimke:                                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.