Na, ez tényleg nagyon ráérős projekt, de egyben érdekes kísérlet is. A számítógép monitora állandó nagyfrekvenciás jelet bocsájt ki magából működés közben, ezeket a jeleket pedig könnyedén lehet venni egy közelben elhelyezett rádióval. Ugye, nem véletlenül szokták a home/project stúdiókba szánt hangfalakat mágneses védelemmel ellátni – pont az ilyen elektroszmog kiszűrésének érdekében. De mi van akkor, ha készítünk egy szoftvert, ami egy forrás hangfile-t olyan képpé konvertál ami pont a kívánt jelet bocsájtja ki magából? Ilyenkor a monitorod kvázi rádióadóként szolgál és remekül lehet hallgatni rajta a hangot (persze, mást nem tudsz a gépen csinálni, hiszen a monitor ilyenkor foglalt).
A Tempest for Eliza pont egy ilyen program. Fogja a hangfile-t és képpé konvertálja, majd ezeket a képeket megjeleníti a monitoron és hallgathatod a végeredményt egy rádión – akár hangkártya nélkül is van audio, hát nem? Kísérletező kedvűeknek részletek, letöltés itt.
Az hogy ez működik, felvet egy érzékeny problémát is: lehallgatható vagy, simán… Ha valaki rendelkezik egy oda-vissza konvertáló szoftverrel mely a monitorod jeleit rádióhullámokként veszi majd visszaalakítja képpé mindenki olvashatja a képernyődet. Ne ringasd magad a biztonság hiú ábrándjába…

Hallgass zenét a számítógép monitorán keresztül
Cimke: