A Microsoft valamivel csökkenteni szeretné az Apple dominanciáját, már ami a kreatív, látványos felhasználói felületeket illeti. A Microsoft Surface névre hallgató koncepció úgy néz ki végre béta fázisba érkezett, és mivel az Apple 30 napos bejelentési policy-ét nem követik, ezért jó előre meghirdették – nem utolsósorban a visszajelzések és a piac felmérésének érdekében is. Ez egy érintésérzékeny, nagyfelbontású megjelenítő mely nem újdonság – viszont a felhasználói interakciókat az operációs rendszer minden szinten alapból támogatni fogja ezentúl.
A Surface weboldala itt található, videókkal és egyéb promóciós anyagokkal.
És vajon mire lesz valójában jó ez a felület ? Azon kívül amit a Microsoft videók sugallnak, mert azok az ötletek elég szegényesek …
Audio/MIDI alkalmazásokra biztos. Korlátozottan, de alkalmazható lesz. Nem lesz kényelmes megfogni egy potit, a csúszkákat tologatni viszont megfelel. Élő alkalmazásokra bukó a dolog, mert az biztos hogy senki nem fogja egyfolytában a felületet nézni miközben ezer más dolgot kell csinálnia egy live-act vagy bármilyen más performansz alatt – amíg csak szoftverrel dolgozik az ember elmegy de ha már egy-két vas is a setup-ba kerül amin ráadásul komolyan dolgozik is az ember… De pl. FFT alapú zajszűrésre, vizuális alapon mint pl. a reNOVAtor nagyon jó lenne. A mai többképernyős munkamenetet is megváltoztathatja a gyorsaságával és interaktivitásával de ez az árától nagyban fog függeni. Gyors moduláris szintézis szoftverekhez (pl. NI Reaktor) remek lesz. Automatika görbék rajzolásához szintén. Jukebox alkalmazások új felülete lesz, ez is biztos.
Ahol tarolni fog, az mindenféle grafikai, képszerkesztési és videó feladat. Ahol eddig rajztáblákat használtak ott biztos nagyon örülnek egy ilyennek. 🙂 Aki kompozitál, az szintén ki lesz szolgálva. Minden csak a pontosságán és (szoftveres) rugalmasságán fog múlni. A VJ-k tuti megőrülnek majd érte! Interaktív TV, valaki? Orvosi diagnosztikai és konzultációs alkalmazások tömegét fogják adaptálni ilyen felületkre az elkövetkező években (már most is sok ilyen van csak a magyar egészségügyben ugye viszonylag keveset találkozunk ilyenekkel – bezzeg az amerikai kórházas sorozatokban…).
A legnagyobb alkalmazási terület viszont a multimédiás kioszkok lesznek. Már most is rengeteg érintőképernyős megoldás található a világ összes pontján, információs pultoktól kezdve a repülőtéri/vasúti/közúti menetrendeken/jegyvásárláson át a kávéházi és éttermi rendelési megoldásokig. Vagy pl. megkönnyítheti életünket minden olyan helyen ahol eddig sorban álltunk és fogalmunk sem volt a sor méretéről, fogyásáról, a várható várakozási időről. Pl. kórházban, bankokban, postán, stb. A reklámipar pedig felhasználhatja az interaktív termékbemutatókra – a termékek egyes elemeinek részletes bemutatásától a megrendelésig.
Ezeken felül pedig a játékipar is jó hasznát fogja venni. Rengeteg olyan játék van ahol sok rövid interakció szükséges egy játék irányításához, a táblajátékoktól kezdve az ügyességi vagy kombinatorikán alapuló játékokig. A Moorhunter ezen milyen lenne ? 🙂
Szép új világ …

Microsoft Surface
Cimke: